Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ


Ζήσε την ζωή σου με τον τρόπο που τηγανίζεις τα μικρά ψάρια.Μικρές και μετρημένες κινήσεις. Αλλά με τον σωστό τρόπο, την σωστή ώρα, στο σωστό σημείο.Αν τα ξεχάσεις θα καούν. Αν τα ανακατεύεις συνέχεια θα διαλυθούν. ΤΑΟ

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Έλεγχοι Προόδου Β΄ τριμήνου

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΟΥ Β' ΤΡΙΜΗΝΟΥ.

ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ-ΙΣΗΜΕΡΙΑ



Ισημερία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι 12 ώρες η κάθε μια. Πρόκειται για διαρκές φαινόμενο στον ισημερινό της Γης και συμβαίνει μόνο 2 φορές τον χρόνο για όλες τις άλλες περιοχές.
Η πρώτη είναι την άνοιξη.Εαρινή ισημερία, η 21η Mαρτίου κάθε έτους, κατά την οποία η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι ίσες. Εαρινό σημείο, το σημείο της ουράνιας σφαίρας, όπου το κέντρο του φαινομενικώς κινούμενου ηλίου διατέμνει, κατά την εαρινή ισημερία, τον ισημερινό.έαρ το : η άνοιξη.
Η δεύτερη είναι το φθινόπωρο (Φθινοπωρινή ισημερία 23 Σεπτεμβρίου)
Η εκλειπτική, η μέγιστη τροχιά, ο μέγιστος κύκλος τον οποίο διαγράφει ο Ήλιος μέσα σε ένα έτος (φαινομενικά), ή η Γη (στην πραγματικότητα).
Θερινό ηλιοστάσιο λέγεται το σημείο εκείνο στο οποίο είναι ο Ήλιος στις 22 Ιούνη, ενώ το σημείο εκείνο της εκλειπτικής στο οποίο βρίσκεται ο Ήλιος στις 22 Δεκέμβρη λέγεται χειμερινό ηλιοστάσιο. Τα σημεία αυτά έχουν αυτές τις ονομασίες, γιατί, όταν ο Ήλιος είναι σ' αυτά τα σημεία, φαίνεται ότι στέκεται. Η μεγαλύτερη ημέρα του έτους είναι στις 22 Ιούνη και στις 22 Δεκέμβρη είναι η μεγαλύτερη νύχτα της χρονιάς.
Διαδραστική παρουσίαση:ΚΛΙΚ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ(21 ΜΑΡΤΙΟΥ)


H 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη διεθνή κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας και συμπίπτει με την έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου, δηλαδή την πρώτη μέρα της άνοιξης. Το δάσος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου, καθώς αποτέλεσε την πρωταρχική πηγή πρώτων υλών για αρκετές χιλιετηρίδες.
Προϊόντα όπως το ξύλο για κατασκευές ή για καύσιμη ύλη, οι καρποί, τα θηράματα και η βοσκήσιμη ύλη βοήθησαν στην ταχύτατη ανάπτυξη και εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Τις τελευταίες δεκαετίες εκτιμήθηκαν και άλλες λειτουργίες του δάσους, όπως η δυνατότητα αναψυχής που προσφέρει, η στήριξη του εδάφους και η υποβοήθηση στην αποταμίευση νερού. Ωστόσο, η αλόγιστη και εξαντλητική εκμετάλλευση των δασικών πόρων, ιδίως μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, οδήγησαν στην εξαφάνιση και την υποβάθμιση πολλών δασικών εκτάσεων. Αυτός ήταν και ένας από τους κύριους λόγους για τη γέννηση και σταδιακή εξέλιξη της επιστήμης της δασοπονίας.

Δυστυχώς τα ελληνικά δασικά οικοσυστήματα δεν προστατεύονται επαρκώς.