Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ


Πλούσιος δεν είναι εκείνος που έχει πολλά, αλλά εκείνος που έχει λίγες ανάγκες.
Η θέσπιση της εορτής προήλθε από την ίδρυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.
Με τη συνεχή, λογική αποταμίευση αναπτύσσεται στον άνθρωπο το συναίσθημα της ασφάλειας, χάρη στο οποίο τονώνεται ο δημιουργικός ζήλος του.
H συσσωρευμένη, από αιώνες, λαϊκή σοφία που περιέχεται στην παροιμία «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι» δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.Ο φιλόσοφος Διογένης είχε πει σχετικά με την οικονομία και την πρόνοια για το μέλλον: "Το τρομερότερο πράγμα στον κόσμο είναι ο άπορος γέροντας".
Αποταμίευση για τον πολίτη – καταναλωτή σημαίνει σχηματισμό χρηματικού αποθέματος για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων αναγκών.
Η αποταμίευση απομακρύνει τον άνθρωπο από τον κίνδυνο να χάσει την αξιοπρέπειά του. Οι πολλές δυσκολίες της ζωής από μια ξαφνική αρρώστια, από ένα ατύχημα, τα χρόνια της τρίτης ηλικίας, εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση σε στιγμές ανάγκης.Η αποταμίευση δεν ωφελεί μόνο τον άνθρωπο που αποταμιεύει, ωφελεί το κράτος και όλο τον κόσμο. Με τα χρήματα που μαζεύονται στις Τράπεζες, στα Ταμιευτήρια κατασκευάζονται έργα που ωφελούν όλους μας.Πέραν αυτών η αποταμίευση δυναμώνει μέσα μας την εγκράτεια και την αυτοκυριαρχία.Μας απομακρύνει από άσκοπες διασκεδάσεις και μας προφυλάσσει από υλικές και ηθικές δοκιμασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: