Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Το νησί των Ιωαννίνων.



Το Νησί των Ιωαννίνων είναι ένα από τα λίγα λιμναία κατοικημένα νησιά της Ελλάδας και της Ευρώπης και ο μικρός οικισμός έχει όμορφα ασβεστωμένα σπίτια με πέτρινες στέγες που κατοικούνται από περίπου 100 οικογένειες. Αν και υπολογίζεται πως το νησί κατοικήθηκε πριν από τον 10ο αιώνα, ο οικισμός θεωρείται πως κτίστηκε τον 17ο αιώνα από Μανιάτες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ.
Οι φωνές σβήνουν σταδιακά καθώς πλησιάζεις τον παραλίμνιο δρόμο, βλέπεις τα σπίτια με τα λιμανάκια τους και περνάς ανάμεσα από τα δέντρα που φυτεύτηκαν τη δεκαετία του 50 (μέχρι τότε το Νησί δεν είχε βλάστηση και χρησιμοποιούνταν ως βοσκότοπος).
Περπατάς δίπλα στο νερό και γαληνεύεις, βλέπεις την πόλη απέναντι, ακούς μόνο το κελάηδημα των πουλιών, τον ήχο του νερού που πετάγεται στους καλαμιώνες από τα μακροβούτια των παπιών, τα βήματά σου στα πεσμένα φύλλα. Ανεβαίνεις ψηλότερα προς τον λόφο και αγναντεύεις τη λίμνη και τις βάρκες. Αφού ολοκληρώσεις τον γύρο του νησιού καταλήγεις στο μουσείο του Αλή και στην πλατεία με τα τουριστικά μαγαζιά και τα καφέ, νιώθοντας γεμάτος και μαγεμένος.
Το μουσείο του Αλή Πασά
Το κτίσμα της μονής του Αγίου Παντελεήμονα, όπου δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς, έχει διαμορφωθεί σε ένα παραδοσιακό λαϊκό γιαννιώτικο σπίτι και φιλοξενεί διάφορα αντικείμενα της καθημερινής ζωής παλαιότερων εποχών. Την προσοχή τραβά ο πίνακας που απεικονίζει την παράδοση του κεφαλιού του Αλή Πασά στον σουλτάνο αλλά στον χώρο θα δεις και προσωπογραφίες και σκηνές από τη ζωή του Αλή, τις οποίες έφτιαξαν περιηγητές που είχαν επισκεφτεί την αυλή του. Οι περισσότεροι επισκέπτες εντυπωσιάζονται με το άνοιγμα στο πάτωμα από όπου θεωρείται πως πέρασε η σφαίρα που σκότωσε τον Αλή Πασά.
Το μήκος του Νησιού είναι 800 μ., το πλάτος του 500 μ. και η περίμετρός του 2.400 μ.
Στο Νησί υπάρχουν αρκετά ταβερνάκια -όλα σερβίρουν πέστροφα, χέλι και βατράχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: