Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΣΠΑΡΤΗ


Το πολίτευμα της Σπάρτης
Το πολίτευμα της Σπάρτης λέγεται ότι είναι έργο του Λυκούργου που πιθανόν να έζησε τον 8ο π.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση αφού παρουσίασε τους νόμους του, έβαλε τους Σπαρτιάτες να ορκιστούν ότι δεν θα τους αλλάξουν μέχρι να γυρίσει από κάποιο ταξίδι. Ο Λυκούργος με την θέληση του δεν επέστρεψε ποτέ και οι νόμοι του παρέμειναν σε ισχύ 500 χρόνια.
Υπήρχαν τρεις τάξεις :
Οι είλωτες.
Οι περίοικοι.
Οι Σπαρτιάτες.
Δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο οι άνδρες.
Σε καιρό πολέμου οι γυναίκες αναλάμβαναν στην πράξη την διοίκηση.
Οι Σπαρτιάτες εξέλεγαν :
Τους εφόρους.
Την Γερουσία.
Επικεφαλής ήταν οι δύο βασιλείς. Το αξίωμα ήταν κληρονομικό. Σε καιρό ειρήνης οι βασιλείς δεν είχαν καμία εξουσία αλλά μόνο γόητρο. Σε καιρό πολέμου ήταν αρχηγοί του στρατού.

Είλωτες
Ονομάζονταν έτσι οι δούλοι που ανήκαν στο κράτος της Σπάρτης στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, ήταν οι παλαιότεροι κάτοικοι της λακωνίας τους οποίους υποδούλωσαν οι Δωριείς κατά τη κάθοδο τους (πιθανόν Αχαιοί).
Η ζωή τους ήταν σκληρή, καθώς αναγκάζονταν να καλλιεργούν την γη και κάνουν όλες τις δύσκολες δουλειές, αλλά και να συμμετέχουν στους πολέμους.
Οι είλωτες μπορούσαν να απελευθερωθούν σαν ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους. Ποτέ όμως δεν αποκτούσαν πολιτικά δικαιώματα.
Ήταν αριθμητικά πολύ περισσότεροι από τους Σπαρτιάτες, γι’ αυτό το σπαρτιατικό κράτος κρατούσε σκληρή στάση απέναντί τους. Κατά τη διάρκεια της σπαρτιατικής ιστορίας επαναστάτησαν επανειλημένα, όλες όμως οι εξεγέρσεις τους κατεστάλησαν με ιδιαίτερη αγριότητα.

Περίοικοι
Ασχολούνταν με την γεωργία ή το εμπόριο. Ήταν ελεύθεροι αλλά δεν είχαν ανάμιξη με την διοίκηση. Ήταν οι κάτοικοι των πόλεων και των χωριών που βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Σπαρτιατών.

Κοινωνική διάρθρωση
Όλοι οι άνδρες έπρεπε να εργάζονται εκτός από τους εφόρους και τους γερουσιαστές. Ακολουθούσαν το επάγγελμα του πατέρα τους. Όλοι οι άνδρες έπρεπε να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία.
Η κοινωνία ήταν προσανατολισμένη στην στρατιωτική αποτελεσματικότητα. Εκτός από τους άνδρες στρατιωτική εκπαίδευση έπαιρναν και οι γυναίκες. Τα ασθενικά μωρά θανατώνονταν στον Ταΰγετο.
Οι γυναίκες είχαν πολύ μεγάλη ελευθερία για τα ισχύοντα σττην Αρχαία Ελλάδα.
Τα παιδιά που γεννούσαν οι γυναίκες ανήκαν στην πολιτεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: