Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008
Τα «έξυπνα» σπίτια ...της φύσης.
ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ
ΕΥΚΟΛΟ ΨΩΜΙ...Aπό το Δ1 Δημ.Σχ.Αργυρούπολης
ΥΛΙΚΑ
1 αλεύρι φάριν-απ
1 κουτάκι μπύρα
Λάδι (1 κουτ. της σούπας)
Αλάτι
Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη, βάζουμε το φάριν-απ και περιχύνουμε με τη μπύρα. Ζυμώνουμε καλά, για να γίνει μια ομοιογενής ζύμη και προσθέτουμε την κουταλιά του λαδιού και αλάτι κατά βούληση. Αφήνουμε τη ζύμη να 'ξεκουραστεί' σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για μισή ώρα. Στη συνέχεια, πλάθουμε τη ζύμη σε ένα καρβέλι ή μια φραντζόλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω σε λαδόχαρτο για να μην κολλήσει, στους 180-200 βαθμούς για 50 λεπτά.
Γίνεται ένα πολύ νόστιμο ψωμί που διατηρείται χωρίς πρόβλημα για μία εβδομάδα. Για ποικιλία, μπορεί κανείς να προσθέσει στη ζύμη ένα από τα παρακάτω: κόλιαντρο, γλυκάνισο, σκόρδο αποξηραμένο, παπαρουνόσπορο, ελιές κ.α.
ΨΩΜΙ Ν0 2
Συστατικά
500 γρ. αλεύρι (ή ένα μείγμα από 2 αλεύρια)
15 γρ. νωπή μαγιά ή 1 κ.γ. σκόνη μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μέλιζεστό νερό (όχι βραστό)
1-2 κ.σ. λάδι
Οδηγίες
Ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το μέλι και το αλάτι.Αν έχετε νωπή μαγιά, διαλύστε τη σε ζεστό αλλά όχι βραστό νερό και μετά προσθέστε τη στο αλεύρι. Αν έχετε μαγιά σκόνη, προσθέστε τη κατευθείαν στο αλεύρι.Βάλτε μια ποσότητα ζεστού νερού στο αλεύρι, να γίνει η ζύμη υγρή αλλά όχι νερουλή. Ζυμώστε και προσθέστε λίγο νερό αν χρειάζεται. Στην αρχή η ζύμη σας θα κολλάει, αλλά όσο ζυμώνετε τόσο θα αποκτάει ελαστικότητα. Θέλει τουλάχιστον 10' ζύμωμα.Μόλις γίνει ελαστική αρκετά ρίξτε το λάδι και ζυμώστε ξανά. Μόλις τελειώσετε το ζύμωμα, αφήστε τη ζύμη σας σκεπασμένη για 45-60' να ανέβει.Πλάστε το καρβελάκι και βάλτε το σε ταψάκι λαδωμένο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°. Αφήστε το καρβελάκι να ανέβει πάλι, περίπου 20' (θα πρέπει αν το πιέσετε με το δάχτυλό σας, η ζύμη να επανέλθει). Βάλτε το στο φούρνο και ψήστε το για περίπου 50-60'. Για να δείτε αν είναι έτοιμο, σηκώστε το από το ταψί με μια πετσέτα και χτυπήστε το με τα δάχτυλα από κάτω. Αν κάνει ένα κούφιο ήχο, είναι έτοιμο.Τυίξτε το με πετσέτα και αφήστε το σε μια σχάρα να κρυώσει.
Έβαλα 3 προς 2 άσπρο με κίτρινο αλεύρι και βγήκε τέλειο!
Σάββατο 29 Μαρτίου 2008
Απόδειξη της παγκόσμιας θέρμανσης
ΠΕΡΙ...ΔΙΑΙΤΑΣ
Θερινή ώρα
Μία ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών από τα ξημερώματα της Κυριακής
Eurokinissi
Αθήνα
Πρεμιέρα θερινής ώρας τα ξημερώματα της Κυριακής, 30 Μαρτίου.
Στις 3 τα ξημερώματα οι δείκτες του ρολογιού θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα μπροστά και θα παραμείνουν έτσι μέχρι και την τελευταία Κυριακή (26 του μήνα) του Οκτωβρίου.
Νέα Ζίχνη Σερρών
Στα ανατολικά του Νομού Σερρών, ο Δήμος Νέας Ζίχνης εκτείνεται από το Μενοίκιο όρος προς βορράν μέχρι τον ποταμό Στρυμόνα στο νότο, καλύπτοντας συνολική έκταση 274.429 στρεμμάτων όπου κατοικούν 10.496 άτομα. Με πρωτεύουσα τη Νέα Ζίχνη, ο ομώνυμος δήμος αποτελείται από τους ορεινούς οικισμούς Αγριανής και Σφελινού, την ημιορεινή Αναστασιά και τα πεδινά χωριά Αγιος Χριστόφορος, Γάζωρος, Δήμητρα, Δραβήσκος, Θολός, Μαυρόλοφος, Μεσορράχη, Μυρρίνη, Μύρκινος και Νέα Πέτρα. Η πλειονότητα των κατοίκων του δήμου ασχολείται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, με κύριες καλλιέργειες τον καπνό ανατολικού τύπου (μπασμάς), το βαμβάκι, το σκληρό σίτο, τα ζαχαρότευτλα και την ντομάτα, ενώ οι οπωροκαλλιέργειες αφορούν ουσιαστικά στα κεράσια. Από τη δεκαετία του 1980 επεκτάθηκε στο δήμο και η ελαιοκαλλιέργεια, ενώ πιο πρόσφατα ξεκίνησε η καλλιέργεια της αμπέλου για την παραγωγή τοπικού οίνου και τσίπουρου.
Νέα Ζίχνη Η Νέα Ζίχνη, έδρα του ομώνυμου δήμου, βρίσκεται σε απόσταση 30χλμ. νοτιοανατολικά από την πόλη των Σερρών. Κεφαλοχώρι 2.443 κατοίκων, η Νέα Ζίχνη θεωρείται ότι αντιστοιχεί στο αρχαίο βασίλειο του Συλέα, τον οποίο σκότωσε ο Ηρακλής για να απελευθερώσει τους υπηκόους του από την καταναγκαστική εργασία στους αμπελώνες του. Λέγεται ότι στην ίδια περιοχή βρισκόταν το Νύσιο Πεδίο, φημισμένο κατά την αρχαιότητα για τα άλογά του.
Η Ζίχνη παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή κατά τους βυζαντινούς χρόνους, όταν, από έδρα επισκοπής, αναδεικνύεται το 1329 σε μητρόπολη και είναι η δεύτερη σημαντικότερη πόλη ύστερα από αυτήν των Σερρών.Η άφιξη προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία το 1914 και το 1922, συντέλεσε στην οικονομική αναγέννηση της περιοχής. Η πλειονότητα των κατοίκων του χωριού σήμερα είναι απόγονοι των προσφύγων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έκδηλα στοιχεία του μικρασιατικού πολιτισμού με πλούσια έθιμα και παραδόσεις.
Κυριότεροι σταθμοί στην ιστορία της Ζίχνης.
13ος αιώνας μ.Χ.: Επιδρομή των φράγκων στη Ζίχνα.Ο Επίσκοπος Ζιχνών ιδρύει την ιστορική μονή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στις Σέρρες.
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008
Οι αρετές του Έλληνα...ανέκδοτο.
Εγκύκλιος για την γρίπη των πουλερικών
* Απαγορεύεται η μετάδοση των τραγουδιών "Όταν θα πάω κυρά μου.... θα σου αγοράσω ένα κοκοράκι", "Παπάκι πάει στην ποταμιά", καθώς και το χιτ των '80ς "Παπάκια". Ομοίως και το "Είμαι της γερακίνας ιός".
* Τα ερωτευμένα ζευγάρια απαγορεύεται στο εξής να αποκαλούνται πιτσουνάκια ή περιστεράκια μου. Προτεινόμενες ονομασίες: κολιμπρί, εμού, κοάλα.
* Η γριά κότα παύει να έχει το ζουμί. Παρακαλείται να το παραδώσει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της.
* Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι δεν θα αργεί πλέον να ξημερώσει. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνονται μετατροπές στα ωράρια των καταστημάτων και των δημοσίων υπηρεσιών.
* Αναστέλλονται οι άδειες κυκλοφορίας σε όσους οδηγούν παπάκια. Αντί αυτού προτείνεται το περπάτημα. (Προσοχή όμως: όχι το βάδισμα της χήνας).
* Όποιος κυκλοφορεί με χτένισμα κοκοράκι θα συλλαμβάνεται και θα υποχρεώνεται να το αλλάζει σε ράστα.
* Στη φράση "κάτσε στα αυγά σου" θα πρέπει να διευκρινίζεται ότι τα εν λόγω αυγά είναι αυγά χελώνας και όχι κότας.
* Το αυγό του Κολόμβου καταδικάζεται σε θάνατο δια τηγανισμού. Ο ίδιος ο Κολόμβος εξορίζεται στις Δυτικές Ινδίες.
* Οι σαράντα πέντε Γιάννηδες απαγορεύεται στο εξής να διαθέτουν ενός κοκόρου γνώση. Η πολιτεία θα μεριμνήσει για την ίδρυση ειδικών φροντιστηρίων για τη βελτίωση των γνώσεων των συγκεκριμένων ατόμων. Αρκεί να μην τα φορτώσουν στον κόκορα!!!!
* Το "Πριν αλέκτωρ φωνήσαι" διαγράφεται από τα ιερά κείμενα. Στη θέση του τοποθετείται ψηφιακός αφυπνηστήρ.
* Το σύμβολο @ παύει στο εξής να ονομάζεται παπάκι. Από σήμερα ονομάζεται ουραγκοτάγκος.
* Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα στο εξής θα τον τρώνε οι .... τύψεις.
* Αποσύρονται οι πάπιες από τα νοσοκομεία και τις κλινικές. Αντικαθίστανται με φορητές χημικές κουκουβάγιες.
* Το θέατρο Κοτοπούλη μετονομάζεται σε Θέατρο Παπακαλιάτη.
* Ο Δήμος Περιστερίου τίθεται σε καραντίνα και ο Ατρόμητος Περιστερίου υποβιβάζεται στη Β' Εθνική.
* Τέλος, όποιος ερμηνεύει δημοσίως το κύκνειο άσμα του θα εκτελείται επί τόπου.
Σερραϊκή Μπουγάτσα
Ετυμολογικά, η μπουγάτσα ή μπογάτσα είναι παραφθορά της οθωμανικής λέξης “πογάτσα” που σημαίνει πίτα με γέμιση από κρέμα, περιχυμένη με άχνη ζάχαρη ή πίτα με γέμιση τυρί. Όπως μας πληροφορούν τα οθωμανικά λεξικά η “πογάτσα” αποτελεί παραφθορά της ιταλικής λέξης “foccacia” που σημαίνει γλυκιά πίτα.
Γνωστοί Πολίτες μπουγατσατζήδες που μετέφεραν την τέχνη στον ελλαδικό χώρο ήταν: στις Σέρρες, ο Διαμαντής Φεγγαριώτης από το Καράκιοι του Γαλατά, ο οποίος ίδρυσε και το ομώνυμο μαγαζί του στις Σέρρες, ο Σταύρος Σταυρίδης που ήταν ειδικός στα σχιστά τα λεγόμενα πεϊνιρλί, ο Κωσταντίνος Καρυοφύλλης, ο οποίος ξεκίνησε το 1919 να παρασκευάζει και να διακινεί ως πλανόδιος πωλητής μπουγάτσες και το 1947 ανοίγει το “Ανώτερον”.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Στη διαδικασία παρασκευής της μπουγάτσας, σημαντικός παράγοντας είναι το τέλειο φύλλο για το οποίο απαιτείται αλεύρι και λάδι καλής ποιότητας.
Το φύλλο της μπουγάτσας ανοίγεται στο χέρι και θέλει μεγάλη μαστοριά και μεράκι. Αφού πλάθεται η ζύμη, χωρίζεται σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια, τα οποία αλείφονται με λάδι και αφήνονται μερικές ώρες για να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν. Από ένα μικρό μπαλάκι ζύμης, ο τεχνίτης, χάρη στην ικανότητά του, δημιουργεί το τέλειο φύλλο. Πρώτα ανοίγει φύλλο στο μέγεθος της πίτας, αρχίζει να το πετάει στον αέρα σηκώνοντας το από το πάγκο, 3-7 φορές για κάθε φύλλο, ώσπου να γίνει λεπτό και να πάρει τις επιθυμητές διαστάσεις.
Αόριστες αντωνυμίες
Αόριστες λέγονται οι αντωνυμίες που τις μεταχειριζόμαστε για ένα πρόσωπο ή πράγμα, που δεν το ονομάζουμε, γιατί δεν το ξέρουμε ή γιατί δε θέλουμε: Κάποιος σε ζητάει στο τηλέφωνο.
Αόριστες αντωνυμίες είναι:
β) κανένας (κανείς), καμιά (καμία), κανένα Δεν του μίλησε κανείς.
γ) κάποιος, κάποια, κάποιο Κάποιοι θέλουν να σας μιλήσουν.
δ) μερικοί, μερικές, μερικά Μερικοί τον ακολούθησαν μέχρι το τέλος.
ε) κάτι, κατιτί Κάτι θα είδες.
στ) τίποτε (τίποτα) Δεν ξέρω τίποτε.
ζ) κάμποσος, κάμποση, κάμποσο Περιμέναμε κάμποση ώρα.
Συσκότιση μιας ώρας για τη σωτηρία του πλανήτη
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
- Η Αγία Γραφή είναι ένας μύθος. Κάποτε πριν από πολλά χρόνια ήταν μια γυναίκα πολύ πιστή στο Θεό και την έλεγαν αγία και όλο έγραφε ποιήματα για το Χριστό και γι΄αυτό την ονόμασαν Αγία Γραφή.
Internet
Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008
H ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ
Η έκθεσή μας θα αποτελείται και στον πρόλογο και στο κυρίως θέμα και στον επίλογο από παραγράφους. – Πώς θα γράψουμε μια καλή παράγραφο;
Πρώτα - πρώτα είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας τι θα γράψουμε και να το παρουσιάσουμε ξεκάθαρα και με σειρά. Κάθε σκέψη ή ιδέα που αναπτύσσουμε θα αποτελεί και ένα νόημα του κειμένου, ένα κομμάτι, μια παράγραφο.
Τι προσέχουμε στο γράψιμο της παραγράφου.
Θεματική πρόταση: Μ’ αυτήν αρχίζει η παράγραφος και ξεκαθαρίζουμε το τι θέλουμε να πούμε, επιγραμματικά. Είναι η κύρια ιδέα της παραγράφου. Διαβάζοντας αυτήν καταλαβαίνουμε για ποιο πράγμα μιλάει η παράγραφος.
Σχόλια ή λεπτομέρειες: Είναι η ανάπτυξη της παραγράφου. Αναλύει τη θεματική πρόταση. Γράφουμε για τα πιο σπουδαία και ουσιώδη πράγματα.
Τελευταία πρόταση ή κατακλείδα: Σ’ αυτή συμπεραίνουμε και υπογραμμίζουμε την κύρια ιδέα της παραγράφου. Ωστόσο δεν είναι πάντα απαραίτητο, η παράγραφος να έχει κατακλείδα.
Γνωρίσματα καλής παραγράφου
Μια καλή παράγραφος πρέπει να έχει:
Σαφή σκοπό: Ξεχωρίζουμε το τι ακριβώς θέλουμε να πούμε και διαμορφώνουμε ανάλογα τη θεματική πρόταση.
Επαρκή ανάπτυξη: Η άποψή μας ή η ιδέα μας πρέπει να αναπτυχθεί και να υποστηριχθεί. Αυτό γίνεται με ανάλυση, εξηγήσεις, αιτιολογήσεις, παραδείγματα, συγκρίσει, αντιθέσεις.
Ενότητα: Ξεχωρίζουμε αυτά που θα γράψουμε στην αρχή, στη συνέχεια και στο τέλος, με τέτοιο τρόπο ώστε το ένα νόημα να διαδέχεται το άλλο. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε πιο πολύ, το γράφουμε στην αρχή κάθε παραγράφου ή στο τέλος. Διαλέγουμε τις κατάλληλες λέξεις που πρέπει να αποδίδουν ζωηρότητα, έμφαση και ουσία.
Σε μια παράγραφο που αφηγούμαστε κάτι πρέπει αυτά που γράφουμε να μπαίνουν σε χρονική ή χρονολογική σειρά. Σε μια παράγραφο που περιγράφουμε, αυτά που γράφουμε κινούνται με βάση το χώρο. Ξεκινάμε από τα κοντινά και πάμε στα μακρινά, από το μεγάλο στο μικρό, από το σημαντικό στο ασήμαντο.
Αυτά που γράφουμε σε κάθε παράγραφο αποτελούν ένα νόημα, που πρέπει να συνδέεται ομαλά με τα προηγούμενα και με τα επόμενα των άλλων παραγράφων της έκθεσης, προσέχοντας, το ένα νόημα με το άλλο να μην είναι άσχετα μεταξύ τους και με το θέμα της έκθεσης.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ
Ο Κολοκοτρώνης είχε όλα τα χαρίσματα του καλού αρχηγού. Είχε σώμα εύρωστο και παράστημα επιβλητικό. Το βλέμμα του ήταν ζωηρό και η βροντερή φωνή του έδινε θάρρος στους Έλληνες και σκόρπιζε το φόβο και τον τρόμο στον εχθρό. Διακρινόταν ακόμα για την αντρεία του, τη στρατιωτική του ικανότητα, την τόλμη και τη σωφροσύνη του. Σε όλη τη διάρκεια της Επανάστασης υπήρξε η εξοχότερη στρατιωτική φυσιογνωμία.
ΜΕΛΙ
Τρίτη 25 Μαρτίου 2008
Nα 'τανε το '21 άλλη μια φορά...
Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008
25η ΜΑΡΤΙΟΥ.ΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΔΡΩΝ.
παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή΄΄
Ρήγας Φεραίος
΄΄Εγώ γραικός γεννήθηκα
Γραικός θε να πεθάνω΄΄
Αθ. Διάκος
΄΄Ο θεός υπέγραψε την ελευθερία της Πατρίδος
και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του΄΄
Θεόδ.Κολοκοτρώνης
΄΄Ελευθερία η Θάνατος΄΄
Αγωνιστές του 21
΄΄Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν κι όταν κάνουν αυτή
την απόφαση λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν΄΄
Στρατηγός Μακρυγιάννης
΄΄ Τα μάτια μου δεν είδε τόπου ενδοξότερο από το Αλωνάκι (Μεσολόγγι)΄΄
Σολωμός
΄΄Όποιος είναι άξιος παίρνει, το δίπλωμα του στρατηγού απ΄ των εχθρών το χέρι΄΄
Μάρκος Μπότσαρης
΄΄ Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
περπατώντας η δόξα μονάχη
μελετά τα λαμπρά παλικάρια
και στη κόμη στεφάνι φορεί,
γινωμένο από λίγα χορτάρια
που είχαν μείνει στην έρημη γη΄΄
Διονύσιος Σολωμός
Όποιος Ελεύθερα συλλογάται
Συλλογάται καλά.
Ρήγας Βελεστινλής
Ω τρακόσοι σηκωθείτε
Και ξανάρθετε σε μας,
Τα παιδιά σας θέλει ιδείτε
Πόσο μοιάζουνε με σας.
Διονύσιος Σολωμός
Κυριακή 23 Μαρτίου 2008
Eίμαι γάιδαρος ,παρκάρω όπου γουστάρω.
"Οι streetpanthers ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 2006 αλλά επεκταθήκαμε γρήγορα σε πολλά αστικά κέντρα. Κοινή διαπίστωση όλων μας ήταν ότι η ζωή των πεζών στην πόλη είχε φτάσει στο απροχώρητο. Έτσι, αποφασίσαμε "με πόνο καρδιάς" ότι:
- Δεν αρκούσε να τσαντιζόμαστε βλέποντας τους παράνομα παρκαρισμένους πάνω σε πεζοδρόμια, διαβάσεις και πεζόδρομους.
- Δεν αρκούσε να φοβόμαστε όταν μας κυνηγούσαν τα μηχανάκια ακόμα και πάνω στα πεζοδρόμια.
- Δεν αρκούσε να κοιτάζουμε ανήμποροι όταν αυτοκίνητα και μηχανές έκαναν σιγά-σιγά κατάληψη στο μοναδικό χώρο περιπάτου, το πλακόστρωτο της νέας παραλίας.
Δεν αρκούμασταν να περιμένουμε πότε η πολιτεία –το κράτος, ο δήμος, η αστυνομία– θα ξυπνούσαν. Καταλάβαμε πως με τα "θα-θα" θα φτάναμε να γεράσουμε και ακόμα θα περιμέναμε τα πράγματα να διορθωθούν. Έπρεπε να κάνουμε κάτι.
Ο ακτιβισμός έχει το κόστος του. Τίποτα δεν αλλάζει αν δεν συγκρουστούμε με τα κατεστημένα: τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς μας (καβάλα πάν’ στην εκκλησιά, καβάλα περπατάνε), το βόλεμά μας (να κάνω εγώ τη δουλειά μου κι ας πάνε στο διά*** όλοι οι άλλοι), την αδιαφορία μας (εγώ θα σώσω τον κόσμο;)
Γι’ αυτό αναλάβαμε δράση. Τέρμα η ανοχή και τα παρακάλια. Όποιος δεν συμμορφώνεται, να πληρώνει το τίμημα επιτόπου. Μπορεί να ακούγεται σαν “να παίρνουμε το νόμο στα χέρια μας” αλλά επιτέλους κάποιος πρέπει να αντιδράσει. Και μην ξεχνάτε: οι παράνομοι έκαναν πρώτοι την αρχή!"
23 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ
Σε κείμενα αρχαίων πολιτισμών περιέχονται αναρίθμητες αναφορές για τον καιρό και το κλίμα, ενώ πρωτόγονα και ευφυή όργανα επινοήθηκαν για τη μέτρηση μετεωρολογικών παραμέτρων, συχνά σε συνδυασμό με αστρονομικές παρατηρήσεις.
Μόλις από τα μέσα του 17ου αιώνα, η ανθρωπότητα άρχισε τη συστηματική συλλογή μετεωρολογικών στοιχείων για την πρόγνωση του καιρού. Αν και είχε κατανοηθεί η διασυνοριακή φύση των μετεωρολογικών φαινομένων, έστω και διαισθητικά, η ανάπτυξη ενός διεθνούς και οργανωμένου δικτύου παρατήρησης χρειάσθηκε περισσότερο χρόνο να αναπτυχθεί.
Το πρώτο διεθνές μετεωρολογικό δίκτυο λειτούργησε το 1654 από τον Φερδινάνδο τον Δεύτερο της Τοσκάνης. Περιλάμβανε 11 Μετεωρολογικούς Σταθμούς, 7 στη Βόρεια Ιταλία και από 1 στη Βαρσοβία, στο Παρίσι, στο Ίνσμπρουκ και στο Osnabrόck, πραγματοποιώντας 15 παρατηρήσεις την ημέρα. Επόμενο σημαντικό ορόσημο αποτελεί το έτος 1780, όταν έγινε η επέκταση του παραπάνω δικτύου από την Societas Meteorologica Palatina και περιλάμβανε 39 σταθμούς (37 στην Ευρώπη και 2 στη Βόρεια Αμερική). Το δίκτυο αυτό, αν και λειτούργησε μόνο 12 χρόνια, αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προόδου, δεδομένου ότι οι παρατηρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τυποποιημένες διαδικασίες και με καλά βαθμονομημένα όργανα. Οι παρατηρήσεις αυτές δημοσιεύτηκαν σε μία σειρά ετήσιων επετηρίδων, τις Ephemerides Societatis Meteorologicae Palatinae.
Παρά τις ευοίωνες, αν και εφήμερες, αυτές παρατηρήσεις, πέρασε πάνω από μισός αιώνας, μέχρι την 1η Διεθνή Μετεωρολογική Συνδιάσκεψη (Βρυξέλλες, 1853) και το 1ο Διεθνές Μετεωρολογικό Συνέδριο (Βιέννη, 1873), για να εξετασθεί ένα σχέδιο εκτέλεσης παρατηρήσεων καιρού σε διεθνές επίπεδο. Αυτό έγινε με την ίδρυση του International Meteorological Organization (IMO), τον πρόδρομο του World Meteorological Organization-Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).
Στις 23 Μαρτίου 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ημέρα που εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, ενώ το 1951 ο WMO ορίσθηκε από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών ως ένας από τους ειδικούς οργανισμούς του. Έκτοτε αποτελεί παράδοση το Εκτελεστικό Συμβούλιο του WMO να επιλέγει ένα συγκεκριμένο θέμα για τον εορτασμό κάθε Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας.
Σελίδα
από 5
Επόμενη >
Όροι χρήσης Επικοινωνία Ομάδα έργου
ΑΘΗΝΑ
ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
«Παθητικοί καπνιστές» είναι τρία στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη πνευμονολόγων από το παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ».Όπως αναφέρει το Βήμα, τα παιδιά υπόκεινται σε αυτή την κατάσταση καθώς ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους καπνίζει μανιωδώς.Εκτός αυτού, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που οι γονείς γνωρίζουν πως το παιδί πάσχει από κάποιο χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα, εκείνοι συνεχίζουν να καπνίζουν.Η μελέτη αποκαλύπτει πως το ποσοστό των καπνιστών γονέων όχι μόνο δεν μειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά σημείωσε αύξηση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που κατοικούν στην Αθήνα.