Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

ΕΥΚΟΛΟ ΨΩΜΙ...Aπό το Δ1 Δημ.Σχ.Αργυρούπολης


ΥΛΙΚΑ
1 αλεύρι φάριν-απ
1 κουτάκι μπύρα
Λάδι (1 κουτ. της σούπας)
Αλάτι
Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη, βάζουμε το φάριν-απ και περιχύνουμε με τη μπύρα. Ζυμώνουμε καλά, για να γίνει μια ομοιογενής ζύμη και προσθέτουμε την κουταλιά του λαδιού και αλάτι κατά βούληση. Αφήνουμε τη ζύμη να 'ξεκουραστεί' σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για μισή ώρα. Στη συνέχεια, πλάθουμε τη ζύμη σε ένα καρβέλι ή μια φραντζόλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω σε λαδόχαρτο για να μην κολλήσει, στους 180-200 βαθμούς για 50 λεπτά.
Γίνεται ένα πολύ νόστιμο ψωμί που διατηρείται χωρίς πρόβλημα για μία εβδομάδα. Για ποικιλία, μπορεί κανείς να προσθέσει στη ζύμη ένα από τα παρακάτω: κόλιαντρο, γλυκάνισο, σκόρδο αποξηραμένο, παπαρουνόσπορο, ελιές κ.α.

ΨΩΜΙ Ν0 2

Συστατικά

500 γρ. αλεύρι (ή ένα μείγμα από 2 αλεύρια)

15 γρ. νωπή μαγιά ή 1 κ.γ. σκόνη μαγιά

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. μέλιζεστό νερό (όχι βραστό)

1-2 κ.σ. λάδι


Οδηγίες
Ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το μέλι και το αλάτι.Αν έχετε νωπή μαγιά, διαλύστε τη σε ζεστό αλλά όχι βραστό νερό και μετά προσθέστε τη στο αλεύρι. Αν έχετε μαγιά σκόνη, προσθέστε τη κατευθείαν στο αλεύρι.Βάλτε μια ποσότητα ζεστού νερού στο αλεύρι, να γίνει η ζύμη υγρή αλλά όχι νερουλή. Ζυμώστε και προσθέστε λίγο νερό αν χρειάζεται. Στην αρχή η ζύμη σας θα κολλάει, αλλά όσο ζυμώνετε τόσο θα αποκτάει ελαστικότητα. Θέλει τουλάχιστον 10' ζύμωμα.Μόλις γίνει ελαστική αρκετά ρίξτε το λάδι και ζυμώστε ξανά. Μόλις τελειώσετε το ζύμωμα, αφήστε τη ζύμη σας σκεπασμένη για 45-60' να ανέβει.Πλάστε το καρβελάκι και βάλτε το σε ταψάκι λαδωμένο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°. Αφήστε το καρβελάκι να ανέβει πάλι, περίπου 20' (θα πρέπει αν το πιέσετε με το δάχτυλό σας, η ζύμη να επανέλθει). Βάλτε το στο φούρνο και ψήστε το για περίπου 50-60'. Για να δείτε αν είναι έτοιμο, σηκώστε το από το ταψί με μια πετσέτα και χτυπήστε το με τα δάχτυλα από κάτω. Αν κάνει ένα κούφιο ήχο, είναι έτοιμο.Τυίξτε το με πετσέτα και αφήστε το σε μια σχάρα να κρυώσει.

Έβαλα 3 προς 2 άσπρο με κίτρινο αλεύρι και βγήκε τέλειο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: