Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

Νέα Ζίχνη Σερρών




Στα ανατολικά του Νομού Σερρών, ο Δήμος Νέας Ζίχνης εκτείνεται από το Μενοίκιο όρος προς βορράν μέχρι τον ποταμό Στρυμόνα στο νότο, καλύπτοντας συνολική έκταση 274.429 στρεμμάτων όπου κατοικούν 10.496 άτομα. Με πρωτεύουσα τη Νέα Ζίχνη, ο ομώνυμος δήμος αποτελείται από τους ορεινούς οικισμούς Αγριανής και Σφελινού, την ημιορεινή Αναστασιά και τα πεδινά χωριά Αγιος Χριστόφορος, Γάζωρος, Δήμητρα, Δραβήσκος, Θολός, Μαυρόλοφος, Μεσορράχη, Μυρρίνη, Μύρκινος και Νέα Πέτρα. Η πλειονότητα των κατοίκων του δήμου ασχολείται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, με κύριες καλλιέργειες τον καπνό ανατολικού τύπου (μπασμάς), το βαμβάκι, το σκληρό σίτο, τα ζαχαρότευτλα και την ντομάτα, ενώ οι οπωροκαλλιέργειες αφορούν ουσιαστικά στα κεράσια. Από τη δεκαετία του 1980 επεκτάθηκε στο δήμο και η ελαιοκαλλιέργεια, ενώ πιο πρόσφατα ξεκίνησε η καλλιέργεια της αμπέλου για την παραγωγή τοπικού οίνου και τσίπουρου.
Νέα Ζίχνη Η Νέα Ζίχνη, έδρα του ομώνυμου δήμου, βρίσκεται σε απόσταση 30χλμ. νοτιοανατολικά από την πόλη των Σερρών. Κεφαλοχώρι 2.443 κατοίκων, η Νέα Ζίχνη θεωρείται ότι αντιστοιχεί στο αρχαίο βασίλειο του Συλέα, τον οποίο σκότωσε ο Ηρακλής για να απελευθερώσει τους υπηκόους του από την καταναγκαστική εργασία στους αμπελώνες του. Λέγεται ότι στην ίδια περιοχή βρισκόταν το Νύσιο Πεδίο, φημισμένο κατά την αρχαιότητα για τα άλογά του.
Η Ζίχνη παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή κατά τους βυζαντινούς χρόνους, όταν, από έδρα επισκοπής, αναδεικνύεται το 1329 σε μητρόπολη και είναι η δεύτερη σημαντικότερη πόλη ύστερα από αυτήν των Σερρών.Η άφιξη προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία το 1914 και το 1922, συντέλεσε στην οικονομική αναγέννηση της περιοχής. Η πλειονότητα των κατοίκων του χωριού σήμερα είναι απόγονοι των προσφύγων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έκδηλα στοιχεία του μικρασιατικού πολιτισμού με πλούσια έθιμα και παραδόσεις.

Η ιστορία της Ν.Ζίχνης σύμφωνα με ιστορικές πηγές του Στράβωνα ξεκινά από την αρχαία Ζίχνα ή ΙΧΝΑΙ που βρίσκεται βόρεια της λίμνης και των ελών του Αχινού γύρω στο 1100 π.Χ. Η αρχαία Ζίχνα βρίσκεται βορειοδυτικά της κωμόπολης στην κορυφή ενός από τους προβούνους του Μενοίκιου όρους. Νομισματικοί τύποι με την αναγραφή ΙΧΝΑΙ,ΙΧΝΑΩΝ της εποχής του Αλεξάνδρου οδηγούν στο συμπέρασμα για ισχυρή εμπορική πόλη εκείνη την εποχή.

Από ανασκαφικές μελέτες ανακαλύφθηκε ένας άγνωστος οχυρωμένος βυζαντινός οικισμός που είναι κτισμένος στα αρχαία ερείπια της πόλης Ιχναι.Τα ευρήματα είναι αρχαία μάρμαρα, λαρνακίδια. Αξιόλογο είναι το υπόγειο σύστημα ύδρευσης και ένα προσκυνητάριο πάνω σε αρχαία πηγή με θεραπευτικές ιδιότητες. Σε άρτια κατάσταση διατηρείται το βυζαντινό Κάστρο που μαρτυρά την ύπαρξη της πόλης. Πιθανολογείται από ιστορικούς ότι το κτίσμα είναι της εποχής του Ιουνστινανού. Το κάστρο αυτό είναι όμοιο μ'αυτό του Μυστρά. Ένα σημαντικό εύρημα είναι δυο λαξευμένοι αρχαίοι τάφοι της εποχής του Αυγούστου.Ιστορική ακόμα είναι και η τοποθεσία της Ζίχνης. Αυτό φαίνεται από την σειρά νομισμάτων που βρέθηκαν.
Κυριότεροι σταθμοί στην ιστορία της Ζίχνης.
13ος αιώνας μ.Χ.: Επιδρομή των φράγκων στη Ζίχνα.Ο Επίσκοπος Ζιχνών ιδρύει την ιστορική μονή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στις Σέρρες.

9ος αιώνας : Ίδρυση Επισκοπής Ζιχνών.

1329μ.Χ.: Η επισκοπή Ζιχνών προβιβάζεται σε μητρόπολη.

1375μ.Χ.: Η Ζίχνη πέφτει στα χέρια των Τούρκων.

1503μ.Χ.: Ο Μητροπολίτης Ζιχνών Παχώμιος προβιβάζεται σε Οικουμενικός Πατριάρχης. Αυτό είναι σημαντικό ιστορικό γεγονός για την πόλη μας και το σκλαβωμένο έθνος.

1655μ.Χ.: Η Μητρόπολη Ζιχνών ενώνεται με τη Μητρόπολη Νευροκοπίου.

1832: Γέννηση πατριάρχη Κων/πόλεως Νεόφυτος. Η Μετακόμιση των κατοίκων της Ζίχνας στη Ν.Ζίχνη λόγω φοβερής επιδημικής αρρώστιας.

1850: Κατασκευή 3-συστημάτων ύδρευσης (κανάτ) στη κοιλάδα βόρεια της Ν.Ζίχνης.Αποτελεί το σύστημα υδροδότησης της Ζίχνης έως σήμερα.

20ος αιώνας : Θερμή παρουσία της Ν.Ζίχνης στον ένοπλο αγώνα γιατί η Ζίχνη ήταν πεδίο μαχών. Η Ν.Ζίχνη αποτέλεσε αρχή της πορείας του Κων/νου Καραμανλή.

1912 : Ο Εθνομάρτυρας Χρυσόστομος Σμύρνης ιδρύει το Α' δημοτικό σχολείο Ν.Ζίχνης.

1913 : Τα νικηφόρα ελληνικά στρατεύματα ελευθερώνουν τη Ν.Ζίχνη.

1990 : Η Ν.Ζίχνη από κοινότητα που ήταν αναβαθμίζεται σε δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: