Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

23 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ



Σε κείμενα αρχαίων πολιτισμών περιέχονται αναρίθμητες αναφορές για τον καιρό και το κλίμα, ενώ πρωτόγονα και ευφυή όργανα επινοήθηκαν για τη μέτρηση μετεωρολογικών παραμέτρων, συχνά σε συνδυασμό με αστρονομικές παρατηρήσεις.
Μόλις από τα μέσα του 17ου αιώνα, η ανθρωπότητα άρχισε τη συστηματική συλλογή μετεωρολογικών στοιχείων για την πρόγνωση του καιρού. Αν και είχε κατανοηθεί η διασυνοριακή φύση των μετεωρολογικών φαινομένων, έστω και διαισθητικά, η ανάπτυξη ενός διεθνούς και οργανωμένου δικτύου παρατήρησης χρειάσθηκε περισσότερο χρόνο να αναπτυχθεί.
Το πρώτο διεθνές μετεωρολογικό δίκτυο λειτούργησε το 1654 από τον Φερδινάνδο τον Δεύτερο της Τοσκάνης. Περιλάμβανε 11 Μετεωρολογικούς Σταθμούς, 7 στη Βόρεια Ιταλία και από 1 στη Βαρσοβία, στο Παρίσι, στο Ίνσμπρουκ και στο Osnabrόck, πραγματοποιώντας 15 παρατηρήσεις την ημέρα. Επόμενο σημαντικό ορόσημο αποτελεί το έτος 1780, όταν έγινε η επέκταση του παραπάνω δικτύου από την Societas Meteorologica Palatina και περιλάμβανε 39 σταθμούς (37 στην Ευρώπη και 2 στη Βόρεια Αμερική). Το δίκτυο αυτό, αν και λειτούργησε μόνο 12 χρόνια, αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προόδου, δεδομένου ότι οι παρατηρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τυποποιημένες διαδικασίες και με καλά βαθμονομημένα όργανα. Οι παρατηρήσεις αυτές δημοσιεύτηκαν σε μία σειρά ετήσιων επετηρίδων, τις Ephemerides Societatis Meteorologicae Palatinae.
Παρά τις ευοίωνες, αν και εφήμερες, αυτές παρατηρήσεις, πέρασε πάνω από μισός αιώνας, μέχρι την 1η Διεθνή Μετεωρολογική Συνδιάσκεψη (Βρυξέλλες, 1853) και το 1ο Διεθνές Μετεωρολογικό Συνέδριο (Βιέννη, 1873), για να εξετασθεί ένα σχέδιο εκτέλεσης παρατηρήσεων καιρού σε διεθνές επίπεδο. Αυτό έγινε με την ίδρυση του International Meteorological Organization (IMO), τον πρόδρομο του World Meteorological Organization-Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).
Στις 23 Μαρτίου 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ημέρα που εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, ενώ το 1951 ο WMO ορίσθηκε από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών ως ένας από τους ειδικούς οργανισμούς του. Έκτοτε αποτελεί παράδοση το Εκτελεστικό Συμβούλιο του WMO να επιλέγει ένα συγκεκριμένο θέμα για τον εορτασμό κάθε Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας.

Σελίδα
από 5

Επόμενη >

Όροι χρήσης Επικοινωνία Ομάδα έργου

Δεν υπάρχουν σχόλια: