Σάββατο 17 Μαΐου 2008

ΜΑΡΚΟΣ ΠΑΓΔΑΤΗΣ



«Εχοντας ζήσει πολλά χρόνια μακριά από την πατρίδα καταλαβαίνω καλά την ελληνική διασπορά. Ειδικά στην Αυστραλία οι ομογενείς μού προσφέρουν φανταστική υποστήριξη. Τους ευχαριστώ και τους παρακαλώ να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά ήθη και έθιμα.Είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά μας».

Ο Μάρκος Παγδατής είναι επαγγελματίας αθλητής της αντισφαίρισης. Γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου 1985 στην Λεμεσό της Κύπρου από Λιβανέζο πατέρα και Ελληνοκύπρια μητέρα.

2003
Ο Παγδατής ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής αντισφαίρισης εφήβων το
2003. Έγινε επαγγελματίας τον ίδιο χρόνο.

2006
Ο Παγδατής ξεκίνησε το
2006 στον αριθμό 54 της παγκόσμιας κατάταξης και με ένα συνεχώς αναβαθμισμένο παιγνίδι νικώντας τον Αμερικανό Andy Roddick, δεύτερο στην παγκόσμια κατάταξη, στον τέταρτο γύρο του Australian Open σε τέσσερα σετ (6-4, 1-6, 6-3, 6-4). Συνέχισε με νίκη επί του Αργεντινού David Nalbandian, αριθμό 4, με 3-6, 5-7, 6-3, 6-4, 6-4. Είναι η πρώτη φορά που ο Παγδατής προχωρά μέχρι και τον τελικό ενός Grand Slam.
Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους κατάφερε να κερδίσει στον τελικό του
China Open τον Κροάτη Mario Ancic και να αναδειχθεί νικητής της διοργάνωσης.

2007
Στις
4 Φεβρουαρίου του 2007 κατέκτησε το τουρνουά στο Ζάγκρεμπ, κερδίζοντας στον τελικό τον Κροάτη Ιβάν Λιούμπισιτς, με 2-1 (7-6, 4-6, 6-4).

Το άθλημα που του... έκλεψε αρχικά το ενδιαφέρον ήταν το ποδόσφαιρο. Γι' αυτόν τον λόγο γράφτηκε στις ακαδημίες του αγαπημένου του Απόλλωνα Λεμεσού. Λίγα χρόνια μετά όμως, ήρθε σε επαφή με το τένις. Και το αγάπησε από την πρώτη στιγμή. Όμως, χάνεις κάτι πολύ καλό, μόνο όταν είσαι γεννημένος για κάτι σπουδαίο. Και ο Μάρκος απέδειξε ότι μπορεί να καταφέρει πολλά. Στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών, κι αφού οι γονείς του είχαν χτυπήσει πολλές πόρτες για να βρουν υποστηρικτές για την προσπάθεια του γιου τους, πήραν τη μεγάλη απόφαση να τον στείλουν στη Γαλλία, έστω κι αν χρειαζόταν να κάνουν πολλές οικονομικές θυσίες. Τον ανέλαβε ο υπεύθυνος της ακαδημίας Μουράτογλου στο Παρίσι, ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία του αθλήματος. Είδε σ' αυτόν σπουδαία στοιχεία και δικαιώθηκε. στις κατηγορίες juniors -για αθλητές μέχρι 18 ετών- κατέκτησε πέντε τουρνουά κι έφτασε στους τελικούς άλλων τεσσάρων. Και το 2003 άρχισε να αγωνίζεται στα τουρνουά των ανδρών. Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια κατάφερε ήδη να φτάσει στον τελικό του Australian Open και πλέον κυνηγάει το όνειρο. Να κατακτήσει το τρόπαιο και να βγάλει τους Κυπρίους στους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: