Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Ρόδος





Ιστορία
Η Ρόδος κατοικήθηκε από Αχαιούς (15ο αι. π.Χ.) και Δωριείς (11ο αι. π.Χ.). Το 700 π.Χ. αποτέλεσε τμήμα της Δωρικής Εξάπολης. Στη μάχη της Σαλαμίνας (480 π.Χ.) πολέμησε -από αναγκαιότητα- στο πλευρό των Περσών. Το 478-7 π.Χ. προσχώρησε στην Αθηναϊκή Συμμαχία. H πόλη της Ρόδου χτίστηκε το 408 π.Χ. πάνω σε σχέδια του σπουδαίου πολεοδόμου Ιππόδαμου από τη Μίλητο. Στη διάρκεια του 5ου, 4ου και 3ου αι. αποτελεί το αδιαφιλονίκητο ναυτικό-εμπορικό κέντρο, πλουτίζει, παρουσιάζει μεγάλη πολιτιστική ακμή (θέατρο, περίφημη σχολή ρητορικής με Έλληνες και Ρωμαίους μαθητές), κόβει δικά της νομίσματα. Το 269 δέχτηκε την εισβολή των Γότθων. Αργότερα (297) εντάσσεται στα εδάφη της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Για μικρό διάστημα, στα μέσα του 7ου αι., καταλαμβάνεται από τους Σαρακηνούς. Από τον 11ο μέχρι το 16ο αι. περνάει σταδιακά στην κυριαρχία των Γενοβέζων και των Σταυροφόρων. Το 1306 πουλήθηκε από τους Γενοβέζους στους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη (η κυριαρχία τους άρχισε από το 1309). Έφτιαξαν πανίσχυρο στόλο, εμπορικό και πολεμικό, έχτισαν τη μεσαιωνική Ρόδο και τη στόλισαν με εκατοντάδες επιβλητικά κτίρια που τα οχύρωσαν πίσω από ένα επιβλητικό τείχος-κάστρο. Το 1522 έγινε τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι Τούρκοι έμειναν στο νησί μέχρι το 1912. Από τότε και μέχρι το 1945 η Ρόδος έζησε κάτω από την ιταλική κατοχή. Το 1947 ενσωματώθηκε στην Ελλάδα.
Από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις της Ελλάδας, η Ρόδος όπου κι αν σταθεί κανείς προσφέρει κάτι αξιόλογο. Η πόλη παρουσιάζεται με δυο πρόσωπα, το μεσαιωνικό και το σύγχρονο. Η μεσαιωνική πόλη, δημιούργημα των ιπποτών του 14ου αι. (θυμίζει γαλλικές πόλεις της ίδιας εποχής) διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση με τα ογκώδη κτίρια, τους λιθόστρωτους δρόμους, τις καμάρες και τις αψίδες. H μεσαιωνική πόλη κατοικείται από τους Ροδίτες, έχει πολλά εστιατόρια, κέντρα και τουριστικά καταστήματα. Η σύγχρονη πόλη -έξω από τα τείχη- έχει δυο λιμάνια, φαρδείς δρόμους, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, γραφεία τουρισμού κ.ά., που εξυπηρετούν τις αυξημένες τουριστικές ανάγκες της πόλης και του νησιού γενικότερα. Η Ρόδος έχει 53.709 κατοίκους.
Αξιοθέατα αποτελούν:Η μεσαιωνική πόλη-Κάστρο.Παλάτι των Ιπποτών .Το Αρχαιολογικό Μουσείο.Η Δημοτική Πινακοθήκη.Το Ενυδρείο .Οι πεταλούδες.Η ακρόπολη της αρχαίας Λίνδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: