Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Μπρατισλάβα


Η Μπρατισλάβα (σλοβάκικα: Bratislava) είναι η πρωτεύουσα της Σλοβακίας και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό περίπου 400.000. Η Μπρατισλάβα βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δούναβη, στα σύνορα της Σλοβακίας με την Αυστρία και την Ουγγαρία, και σχετικά κοντά στα σύνορα με την Δημοκρατία της Τσεχίας. Απέχει μόλις 50 χλμ (45-65 λεπτά με το τρένο) από την Βιέννη. Είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Κεντρικής Ευρώπης. Η οροσειρά των Καρπαθίων ξεκινά εντός της περιοχής της πόλης με τα βουνά Malé Karpaty (ή Μικρά Καρπάθια).
Η Μπρατισλάβα είναι η έδρα της Προεδρίας, του κοινοβουλίου και της σλοβακικής κυβέρνησης. Η πόλη φιλοξενεί πανεπιστήμια, ένα σχετικά μεγάλο αριθμό μουσείων, καθώς επίσης και θέατρα και άλλους πολιτιστικούς θεσμούς (για παράδειγμα της φημισμένη Σλοβάκικη Φιλαρμονική Ορχήστρα).
Ιστορικά το έτος ίδρυσής της αγνοείται. Κατά το 1000 μ.Χ εμφανίζεται ως σημαντικό στρατηγικό κέντρο, ήταν ήδη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας όταν οι Τούρκοι την κατέλαβαν. Η πόλη έχει δεχτεί την επίδραση αρκετών εθνών (μεταξύ άλλων της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας). Λίγο πρίν το τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, λειτούργησε εν μέρει ως μέρος χαλάρωσης για τους κατοίκους της Βιέννης, με την οποία συνδέθηκε ακόμα και με γρήγορο τραμ (από το 1914). Το 1918 αποτέλεσε τμήμα της Τσεχοσλοβακίας, ενώ ως πρωτεύουσα της Σλοβακίας ελέγχονταν μέχρι το 1939 από τους Γερμανούς όταν απελευθερώθηκε η Τσεχοσλοβακία (και που αποτελούσε κράτος μέχρι το 1945) . Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Μπρατισλάβα έγινε θέατρο πολλών δολιοφθορών των εργοστασίων της και και των μέσων μεταφορών της από τις οποίες και υπέστει μεγάλες καταστροφές.
Η Μπρατισλάβα έχει πλούσια πάρκα και πλήθος από κλασσικά κτίρια μεταξύ των οποίων τον καθεδρικό ναό γοτθικού ρυθμού του 13ου αιώνα, καθώς επίσης Πανεπιστήμιο και άλλες ανώτερες σχολές. Οι σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις της έχουν αναγάγει την Μπρατισλάβα σε κυριότερο λιμένα του Δούναβη. Συνδέεται αεροπορικώς και σιδηροδρομικώς με όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης και Ρωσία. Στα περίχωρα της πόλης υφίστανται αξιόλογα χαλυβδουργεία, κλωστοϋφαντουργεία, καθώς και εργοστάσια χημικών, τροφίμων και χάρτου.
Εκπληκτική πανοραμική θέα της πόλης προσφέρει και το καφέ - εστιατόριο που βρίσκεται πάνω από τη νέα γέφυρα του Δούναβη -γνωστό και ως UFO Tower, λόγω του σχήματός του, που μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο- σε ύψος 80 μέτρων πάνω από το ποτάμι. Τα σκαλοπάτια που χρειάζεται να ανέβετε για να το επισκεφθείτε είναι 430 το σύνολο –για τους λιγότερο… ανθεκτικούς στις κακουχίες υπάρχει και ανελκυστήρας, στο απέναντι ”πόδι” του ιδιόμορφου αυτού πύργου.

ΠΗΓΗ:Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: