Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

ΜΗΛΙΕΣ ΒΟΛΟΥ - ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ








Σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού τον Βόλο, βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου, οι Μηλιές.

Ο Δήμος Μηλεών αξεπέραστος σε φυσική ομορφιά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μαγνησίας και του Ελληνικού Έθνους γενικότερα.Άξιοι να αναφερθούν, ο θρυλικός Μακεδονομάχος Κων/νος Γαρέφης ο οποίος καταγόταν από τις Μηλιές και ο νεομάρτυρας Άγιος Σταμάτιος από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.Η ονομαστή "Σχολή των Μηλεών" που ίδρυσαν οι Γαζής, Κωνσταντάς και Φιλιππίδης αποτέλεσε πολύτιμη πνευματική εστία της εποχής και κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Εδώ γεννήθηκε ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Δανιήλ Φιλιππίδης και άλλοι διδάσκαλοι του Γένους.Επισκεφθείτε την ονομαστή βιβλιοθήκη των Μηλεών στην οποία φυλάσσονται πάνω από 3.000 τίτλοι σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων.Στο Λαογραφικό Μουσείο θα δείτε την σημαία της Επανάστασης που υψώθηκε στις 7 Μαΐου του 1821 από τον Άνθιμο Γαζή και σήμαινε την εξέγερση των κατοίκων του Πηλίου κατά του τούρκικου ζυγού. Θα θαυμάσετε ακόμη έργα του διάσημου ζωγράφου Θεόφιλου.

Το Γραφικό Τρενάκι
Το γραφικό τρενάκιστο σταθμό στις Μηλιές
Δεν θα πρέπει να παραλείψετε μια βόλτα με το γραφικό τρενάκι του Πηλίου, που διασχίζει μια από τις ομορφότερες γωνιές της Ευρώπης. Ξεκινώντας από τα Λεχώνια, ανεβαίνει μέσα από τα λιόδεντρα αγκομαχώντας και σφυρίζοντας όπως παλιά. Περνά από τους σταθμούς της Άνω Γατζέας, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Αθανασίου Πινακατών, του οικισμού Αργυρέικα της Βυζίτσας και τερματίζει εδώ στις Μηλιές. Το τρενάκι του Πηλίου για 76 χρόνια, από το 1895 μέχρι το 1971, σκαρφάλωνε στο Πήλιο μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα και συνέβαλε καθοριστικά στην αλματώδη ανάπτυξη της περιοχής. Κατασκευαστής του ήταν ο Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του διάσημου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: