Τρίτη 27 Μαΐου 2008

ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΛΗΒΕΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΚΙΟΙ









πατρίκιοι
Διατροφικές συνήθειες της τάξης των πατρικίων
Πρωινό: Εμείς οι Ρωμαίοι πολίτες της ανώτερης τάξης(πατρίκιοι) για πρωινό απολαμβάνουμε φρέσκο κρέας, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, ψωμί, και χρησιμοποιούμε το μέλι για να γλυκάνουμε τα τρόφιμα. (Η ζάχαρη ήταν άγνωστη την εποχή εκείνη). Έχουμε τους σκλάβους που μαγειρεύουν και καθαρίζουν. Οι σκλάβοι τεμαχίζουν τα τρόφιμα με τα χέρια τους και δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιούμε πιρούνια ή μαχαίρια, τρώμε με τα δάχτυλά μας. Έχουμε βέβαια τα κουτάλια, τα οποία χρησιμοποιούμε στα νερόβραστα φαγητά. Οι σκλάβοι μας φέρνουν μια υγρή πετσέτα για να σκουπιστούμε μετά το πρωινό. Νωρίς το πρωί, τα παιδιά μας στο δρόμο για το σχολείο σταματούν συχνά σε κάποιο αρτοποιείο για ένα γρήγορο γεύμα, ή για να αγοράσουν μια τηγανίτα που τρώνε στο δρόμο.
Δείπνο: Τα δείπνα μας είναι αρκετά επιμελημένα. Οι άνδρες τρώμε βραδινό ξεχωριστά από τα παιδιά και τις γυναίκες.Τρώμε πολλά διαφορετικά φαγητά, πίνουμε αρκετό κρασί και διασκεδάζουμε. Αρκετά συχνά, στη διάρκεια των δείπνων ψυχαγωγούμαστε με ωραίες χορεύτριες ή με ένα παιχνίδι, ή και τα δύο. Ξαπλώνουμε στους καναπέδες, που τοποθετούνται γύρω από το μεγάλο τραπέζι με τα φαγητά. Οι γυναίκες και τα παιδιά που τρώνε χωριστά από μας κάθονται σε καρέκλες Τώρα τελευταία βέβαια η συνήθεια των χωριστών δείπνων αρχίζει να χαλαρώνει και σε μερικά δείπνα δειλά δειλά συμμετέχουν και οι γυναίκες μας.Υπάρχουν βέβαια και γεγονότα που επιτρέπεται να συμμετέχουν μόνο γυναίκες. Το πιο σπουδαίο είναι η γιορτή της καλής θεάς που γιορτάζεται στο σπίτι μιας οικοδέσποινας. Αν ένας άνδρας παρευρεθεί στη γιορτή αυτή, ακόμα κι αν είναι ο άνδρας της οικοδέσποινας, κινδυνεύει ακόμα και με θανάτωση.
Διατροφικές συνήθειες της τάξης των πληβείων
Πρωινό: Εμείς οι Ρωμαίοι πολίτες της κατώτερης τάξης(πληβείοι)τρώμε για πρωινό ξερο ψωμί και για να το μαλακώσουμε το βουτάμε μέσα σε νερό ή σε κρασί. Μερικές φορές πασπαλίζουμε το ψωμί με ελιές, τυρί, ή σταφίδες, όταν έχουμε. Το ψωμί προσφέρεται δωρεάν από το κράτος στους άνεργους και στους εργάτες. Έτσι εκείνοι, καθώς το πρωί πηγαίνουν στη δουλειά, παίρνουν ζεστό ψωμί και το τρώνε στο δρόμο.
Δείπνο: Για δείπνο τρώμε λαχανικά σε χυλό, ή, όταν έχουμε χρήματα, τρώμε ψάρια, ψωμί, ελιές, και πίνουμε κρασί. Σπάνια τρώμε κρέας. Επειδή είμαστε φτωχοί -μερικοί από μας πολύ φτωχοί και άνεργοι- όμως είμαστε Ρωμαίοι πολίτες - το κράτος εφαρμόζει ένα πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας για να μας βοηθήσει. Το πρόγραμμα αυτό λέγεται annona. Υπάρχει επίσης ένα χωριστό πρόγραμμα γευμάτων στο σχολείο (alimenta), για τα παιδιά μας. Οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας είναι εφοδιασμένοι με ειδική κάρτα και παρουσιάζονται σε συγκεκριμένα σημεία για να πάρουν τα εφόδια τους από τις μεγάλες κρατικές αποθήκες εμπορευμάτων. Σε ειδικές περιπτώσεις μοιράζεται και κρέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: