Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Η ιστορία του καπνίσματος


Οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις χαλαρωτικές ιδιότητες του καπνού ήταν οι Ινδιάνοι. Συνήθιζαν να καπνίζουν πίπα ή πούρο. Με την άφιξη των πρώτων ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο τον 15ο αιώνα, η συνήθεια αυτή πέρασε στην Ευρώπη και κατόπιν εξαπλώθηκε βαθμιαία σ' όλο τον κόσμο.
Από τότε ακόμα υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις. Το 1604 ο βασιλιάς της Αγγλίας Ιάκωβος Α' κατήγγειλε τη χρήση του καπνού ως απαίσια για τα μάτια, μισητή για τη μύτη, καταστροφική για το μυαλό κι επικίνδυνη για τα πνευμόνια.
Το πέρασμα από το κάπνισμα ακατέργαστου καπνού στο τσιγάρο έγινε μόλις τον 20ο αιώνα, όταν με την πρόοδο της μηχανικής έγινε δυνατό να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες. Τότε δημιουργήθηκαν και οι πρώτες καπνοβιομηχανίες, που σημείωσαν μεγάλη άνοδο στην παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν κάτω από το στρες της μάχης, οι στρατιώτες κάπνιζαν όλο και πιο πολύ, με συνέπεια να εθιστούν στη νικοτίνη.
Μετά τον πόλεμο και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '20 το τσιγάρο πέρασε στο χώρο της διαφήμισης κι έγινε το σύμβολο μιας λαμπρής ανέμελης ζωής. Αυτή η εικόνα συνεχίστηκε ως τη δεκαετία του '60, όταν η ιατρική κοινότητα και οι κυβερνήσεις, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, άρχισαν να συνειδητοποιούν τις βλαβερές συνέπειες του καπνού και να επιβάλουν σταδιακά απαγορεύσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία.
Η πρώτη επιστημονική έρευνα επί του θέματος έγινε το 1962, από τον ιατρικό σύλλογο της Μ. Βρετανίας. Δύο χρόνια αργότερα, αμερικανική κυβερνητική έκθεση με τίτλο «Καπνός και Υγεία» συνέδεσε για πρώτη φορά το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων και τη χρόνια βρογχίτιδα. Τότε άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες αντικαπνιστικές καμπάνιες, που οδήγησαν το 1965 σε νόμο, που προέβλεπε -μεταξύ άλλων- την αναγραφή σε όλα τα πακέτα των τσιγάρων ότι «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία».

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος







Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος σήμερα και οι Έλληνες κατέχουν την υψηλότερη θέση στην ΕΕ σε ποσοστό καπνιστών. Γενικό το φαινόμενο άλλωστε: είμαστε πρώτοι στα άσχημα και τελευταίοι στα καλά. Πρέπει να προσπαθούμε πολύ για να επιτύχουμε αυτό το σκορ πάντως, τι να πω…Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Στατιστικά Στοιχεία
Το κάπνισμα προκαλεί:
τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.

Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Ρόδος





Ιστορία
Η Ρόδος κατοικήθηκε από Αχαιούς (15ο αι. π.Χ.) και Δωριείς (11ο αι. π.Χ.). Το 700 π.Χ. αποτέλεσε τμήμα της Δωρικής Εξάπολης. Στη μάχη της Σαλαμίνας (480 π.Χ.) πολέμησε -από αναγκαιότητα- στο πλευρό των Περσών. Το 478-7 π.Χ. προσχώρησε στην Αθηναϊκή Συμμαχία. H πόλη της Ρόδου χτίστηκε το 408 π.Χ. πάνω σε σχέδια του σπουδαίου πολεοδόμου Ιππόδαμου από τη Μίλητο. Στη διάρκεια του 5ου, 4ου και 3ου αι. αποτελεί το αδιαφιλονίκητο ναυτικό-εμπορικό κέντρο, πλουτίζει, παρουσιάζει μεγάλη πολιτιστική ακμή (θέατρο, περίφημη σχολή ρητορικής με Έλληνες και Ρωμαίους μαθητές), κόβει δικά της νομίσματα. Το 269 δέχτηκε την εισβολή των Γότθων. Αργότερα (297) εντάσσεται στα εδάφη της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Για μικρό διάστημα, στα μέσα του 7ου αι., καταλαμβάνεται από τους Σαρακηνούς. Από τον 11ο μέχρι το 16ο αι. περνάει σταδιακά στην κυριαρχία των Γενοβέζων και των Σταυροφόρων. Το 1306 πουλήθηκε από τους Γενοβέζους στους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη (η κυριαρχία τους άρχισε από το 1309). Έφτιαξαν πανίσχυρο στόλο, εμπορικό και πολεμικό, έχτισαν τη μεσαιωνική Ρόδο και τη στόλισαν με εκατοντάδες επιβλητικά κτίρια που τα οχύρωσαν πίσω από ένα επιβλητικό τείχος-κάστρο. Το 1522 έγινε τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι Τούρκοι έμειναν στο νησί μέχρι το 1912. Από τότε και μέχρι το 1945 η Ρόδος έζησε κάτω από την ιταλική κατοχή. Το 1947 ενσωματώθηκε στην Ελλάδα.
Από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις της Ελλάδας, η Ρόδος όπου κι αν σταθεί κανείς προσφέρει κάτι αξιόλογο. Η πόλη παρουσιάζεται με δυο πρόσωπα, το μεσαιωνικό και το σύγχρονο. Η μεσαιωνική πόλη, δημιούργημα των ιπποτών του 14ου αι. (θυμίζει γαλλικές πόλεις της ίδιας εποχής) διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση με τα ογκώδη κτίρια, τους λιθόστρωτους δρόμους, τις καμάρες και τις αψίδες. H μεσαιωνική πόλη κατοικείται από τους Ροδίτες, έχει πολλά εστιατόρια, κέντρα και τουριστικά καταστήματα. Η σύγχρονη πόλη -έξω από τα τείχη- έχει δυο λιμάνια, φαρδείς δρόμους, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, γραφεία τουρισμού κ.ά., που εξυπηρετούν τις αυξημένες τουριστικές ανάγκες της πόλης και του νησιού γενικότερα. Η Ρόδος έχει 53.709 κατοίκους.
Αξιοθέατα αποτελούν:Η μεσαιωνική πόλη-Κάστρο.Παλάτι των Ιπποτών .Το Αρχαιολογικό Μουσείο.Η Δημοτική Πινακοθήκη.Το Ενυδρείο .Οι πεταλούδες.Η ακρόπολη της αρχαίας Λίνδου.

Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

ΜΗΛΙΕΣ ΒΟΛΟΥ - ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ








Σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού τον Βόλο, βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου, οι Μηλιές.

Ο Δήμος Μηλεών αξεπέραστος σε φυσική ομορφιά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μαγνησίας και του Ελληνικού Έθνους γενικότερα.Άξιοι να αναφερθούν, ο θρυλικός Μακεδονομάχος Κων/νος Γαρέφης ο οποίος καταγόταν από τις Μηλιές και ο νεομάρτυρας Άγιος Σταμάτιος από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.Η ονομαστή "Σχολή των Μηλεών" που ίδρυσαν οι Γαζής, Κωνσταντάς και Φιλιππίδης αποτέλεσε πολύτιμη πνευματική εστία της εποχής και κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Εδώ γεννήθηκε ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Δανιήλ Φιλιππίδης και άλλοι διδάσκαλοι του Γένους.Επισκεφθείτε την ονομαστή βιβλιοθήκη των Μηλεών στην οποία φυλάσσονται πάνω από 3.000 τίτλοι σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων.Στο Λαογραφικό Μουσείο θα δείτε την σημαία της Επανάστασης που υψώθηκε στις 7 Μαΐου του 1821 από τον Άνθιμο Γαζή και σήμαινε την εξέγερση των κατοίκων του Πηλίου κατά του τούρκικου ζυγού. Θα θαυμάσετε ακόμη έργα του διάσημου ζωγράφου Θεόφιλου.

Το Γραφικό Τρενάκι
Το γραφικό τρενάκιστο σταθμό στις Μηλιές
Δεν θα πρέπει να παραλείψετε μια βόλτα με το γραφικό τρενάκι του Πηλίου, που διασχίζει μια από τις ομορφότερες γωνιές της Ευρώπης. Ξεκινώντας από τα Λεχώνια, ανεβαίνει μέσα από τα λιόδεντρα αγκομαχώντας και σφυρίζοντας όπως παλιά. Περνά από τους σταθμούς της Άνω Γατζέας, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Αθανασίου Πινακατών, του οικισμού Αργυρέικα της Βυζίτσας και τερματίζει εδώ στις Μηλιές. Το τρενάκι του Πηλίου για 76 χρόνια, από το 1895 μέχρι το 1971, σκαρφάλωνε στο Πήλιο μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα και συνέβαλε καθοριστικά στην αλματώδη ανάπτυξη της περιοχής. Κατασκευαστής του ήταν ο Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του διάσημου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.

Η ΒΡΟΧΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ROLAN GARROS











Djokovic


“Ivanovic”


Χ Ω Ρ Ι Σ Λ Ο Γ Ι Α . . .

ROLAND GARROS







Rankings


Τρίτη 27 Μαΐου 2008

ΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΒΑΖΟ


ΤΟ ΣΟΦΟ ΠΟΥΛΙ


ΓΛΩΣΣΑ


Μαθαίνω τις μετοχές της ενεργητικής φωνής.
Οι ρηματικοί τύποι, που συνήθως φανερώνουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται κάτι, ονομάζονται μετοχές.
Οι μετοχές της ενεργητικής φωνής είναι άκλιτες και τελειώνουν σε –οντας και -ώντας.

Π.χ. τρέχοντας, πηδώντας, βλέποντας, γελώντας.
Παρατηρούμε ότι όταν το –ο στην κατάληξη δεν τονίζεται, γράφεται με όμικρον, ενώ όταν τονίζεται γράφεται με ωμέγα.
users.att.sch.gr/.../__2.html<---Άσκηση κατανόησης

ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΛΗΒΕΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΚΙΟΙ









πατρίκιοι
Διατροφικές συνήθειες της τάξης των πατρικίων
Πρωινό: Εμείς οι Ρωμαίοι πολίτες της ανώτερης τάξης(πατρίκιοι) για πρωινό απολαμβάνουμε φρέσκο κρέας, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, ψωμί, και χρησιμοποιούμε το μέλι για να γλυκάνουμε τα τρόφιμα. (Η ζάχαρη ήταν άγνωστη την εποχή εκείνη). Έχουμε τους σκλάβους που μαγειρεύουν και καθαρίζουν. Οι σκλάβοι τεμαχίζουν τα τρόφιμα με τα χέρια τους και δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιούμε πιρούνια ή μαχαίρια, τρώμε με τα δάχτυλά μας. Έχουμε βέβαια τα κουτάλια, τα οποία χρησιμοποιούμε στα νερόβραστα φαγητά. Οι σκλάβοι μας φέρνουν μια υγρή πετσέτα για να σκουπιστούμε μετά το πρωινό. Νωρίς το πρωί, τα παιδιά μας στο δρόμο για το σχολείο σταματούν συχνά σε κάποιο αρτοποιείο για ένα γρήγορο γεύμα, ή για να αγοράσουν μια τηγανίτα που τρώνε στο δρόμο.
Δείπνο: Τα δείπνα μας είναι αρκετά επιμελημένα. Οι άνδρες τρώμε βραδινό ξεχωριστά από τα παιδιά και τις γυναίκες.Τρώμε πολλά διαφορετικά φαγητά, πίνουμε αρκετό κρασί και διασκεδάζουμε. Αρκετά συχνά, στη διάρκεια των δείπνων ψυχαγωγούμαστε με ωραίες χορεύτριες ή με ένα παιχνίδι, ή και τα δύο. Ξαπλώνουμε στους καναπέδες, που τοποθετούνται γύρω από το μεγάλο τραπέζι με τα φαγητά. Οι γυναίκες και τα παιδιά που τρώνε χωριστά από μας κάθονται σε καρέκλες Τώρα τελευταία βέβαια η συνήθεια των χωριστών δείπνων αρχίζει να χαλαρώνει και σε μερικά δείπνα δειλά δειλά συμμετέχουν και οι γυναίκες μας.Υπάρχουν βέβαια και γεγονότα που επιτρέπεται να συμμετέχουν μόνο γυναίκες. Το πιο σπουδαίο είναι η γιορτή της καλής θεάς που γιορτάζεται στο σπίτι μιας οικοδέσποινας. Αν ένας άνδρας παρευρεθεί στη γιορτή αυτή, ακόμα κι αν είναι ο άνδρας της οικοδέσποινας, κινδυνεύει ακόμα και με θανάτωση.
Διατροφικές συνήθειες της τάξης των πληβείων
Πρωινό: Εμείς οι Ρωμαίοι πολίτες της κατώτερης τάξης(πληβείοι)τρώμε για πρωινό ξερο ψωμί και για να το μαλακώσουμε το βουτάμε μέσα σε νερό ή σε κρασί. Μερικές φορές πασπαλίζουμε το ψωμί με ελιές, τυρί, ή σταφίδες, όταν έχουμε. Το ψωμί προσφέρεται δωρεάν από το κράτος στους άνεργους και στους εργάτες. Έτσι εκείνοι, καθώς το πρωί πηγαίνουν στη δουλειά, παίρνουν ζεστό ψωμί και το τρώνε στο δρόμο.
Δείπνο: Για δείπνο τρώμε λαχανικά σε χυλό, ή, όταν έχουμε χρήματα, τρώμε ψάρια, ψωμί, ελιές, και πίνουμε κρασί. Σπάνια τρώμε κρέας. Επειδή είμαστε φτωχοί -μερικοί από μας πολύ φτωχοί και άνεργοι- όμως είμαστε Ρωμαίοι πολίτες - το κράτος εφαρμόζει ένα πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας για να μας βοηθήσει. Το πρόγραμμα αυτό λέγεται annona. Υπάρχει επίσης ένα χωριστό πρόγραμμα γευμάτων στο σχολείο (alimenta), για τα παιδιά μας. Οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας είναι εφοδιασμένοι με ειδική κάρτα και παρουσιάζονται σε συγκεκριμένα σημεία για να πάρουν τα εφόδια τους από τις μεγάλες κρατικές αποθήκες εμπορευμάτων. Σε ειδικές περιπτώσεις μοιράζεται και κρέας.

ΙΣΤΟΡΙΑ-ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ





Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΜΠΟΛΕΛΙ 0-3




Τελείωσε πριν καλά-καλά αρχίσει η προσπάθεια του Μάρκου Παγδατή στο Roland Garros. Ο συμπατριώτης μας τενίστας έχασε με 3-0 σετ από τον Ιταλό Σιμόνε Μπολέλι και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του γαλλικού Όπεν.
Ο Παγδατής ήταν εμφανώς επηρεασμένος από την πολύμηνη απουσία, σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να μπει στους ρυθμούς του αγώνα και μοιραία τέθηκε νοκ-άουτ από τον α’ κιόλας γύρο.
Πρώτο σετ : 2-6
Δεύτερο σετ : 4-6
Τρίτο σετ : 2-6

ΤΙ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ...ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΡΟΛΟ'Ι'

Χαιρετισμός...αγάπες.







ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ...ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ ΟΛΟΥΣ.

ΟΤΑΝ ΧΑΡΑΖΕΙ...

Στιγμές...
Έτσι κι αλλιώς τα πράγματα θα κυλήσουν όπως θέλουν αυτά...
η ζωή ξέρει...

Tο να συλλέγεις στιγμές είναι εύκολο.Το να τις σέβεσαι, να τις αγαπάς χωρίς να τις αρνείσαι ,ιδιαίτερα αυτές που σ`έχουν ματώσει είναι άθλος.

Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Ο Δεκάλογος της Ευτυχίας


1) Να έχεις ένα τραγούδι στην καρδιά σου,ένα καλό λόγο στα χείλη σου και ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σου.
2) Να είσαι καλός ευγενικός,θερμός προς το συνάνθρωπό σου.
3) Να βλέπεις μόνο το καλό,να σκέφτεσαι μόνο το καλό και να μιλάς μόνο για το καλό.
4) Να σέβεσαι τα δικαιώματα τις σκέψεις τα αισθήματα και τα “πιστεύω” των συνανθρώπων σου.
5) Να είσαι φορέας γαλήνης και αρμονίας προς όλους και όλα γύρω σου
6) Να δέχεσαι με υπομονή τις δυσκολίες της ζωής σου.Φρόντιζε όμως να τις υπερνικήσεις με επίμονες θετικές προσπάθειες.
7) Να είσαι εξυπηρετικός προς τους συνανθρώπους σου και να ξεχνάς τα προβλήματά σου στη προσπάθειά σου να βοηθήσεις τους άλλους.
8) Να κάνεις ό,τι μπορείς για την ταχύτερη και πληρέστερη πνευματική σου καλλιέργεια.
9) Να φροντίζεις το σώμα και τη διάνοιά σου όσο καλύτερα μπορείς για να έχεις “νουν υγιή εν σώματι υγιή”
10) Να πηγαίνεις για ύπνο το βράδυ με γαλήνια τη συνειδητότητά σου,επειδή εργάστηκες τον αγώνα για το καλό τόσο για τον εαυτό σου όσο και για τους συνανθρώπους σου!

Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ


Τελειωμό δεν έχουν οι ποσότητες του επιμολυσμένου ηλιελαίου που έχουν πλημμυρίσει την ελληνική αγορά. ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ

Το αληθινό αστέρι της Γιουροβίζιον


Σαστισμένος δέχτηκε το πρώτο βραβείο στον 14ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της Eurovision. Ο δεκαεννιάχρονος κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος έμοιαζε να μην περιμένει τη διάκριση στον διαγωνισμό. Το πάθος του, όμως, για τη μουσική και η σκληρή δουλειά μαρτυρούσαν το εξαιρετικό ταλέντο του και τη λαμπρή του πορεία στον μαγικό χώρο της κλασικής μουσικής.
Ο τόπος καταγωγής του, η Κέρκυρα, είναι ο λόγος που ο Διονύσης Γραμμένος αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μουσική. «Είναι γνωστό ότι η Κέρκυρα φημίζεται για τη μουσικότητά της και τις μπάντες της». Το κλαρινέτο είναι το βασικό όργανο της μπάντας, που εξηγεί και τον λόγο που ο Διονύσης επέλεξε το συγκεριμένο μουσικό όργανο. Ασχολείται με τη μουσική από οκτώ χρόνων με δάσκαλο τον Σπύρο Μουρίκη. «Είναι το είδωλό μου, το πρότυπό μου και του χρωστάω τα πάντα», επισήμανε ο ίδιος. Είναι φοιτητής στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και πέρασε όγδοος κατά σειρά, ενώ συνεχίζει της σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών.Η Ελλάδα συμμετέχει στον μουσικό θεσμό από το 1994, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Πριν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό πραγματοποιείται ένας πανελλήνιος όπου επιτροπή αποφασίζει ποιος νέος καλλιτέχνης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό.«Το όνειρο κάθε καλλιτέχνη είναι να χαρίζει χαρά με τη μουσική του στον κόσμο που τον απολαμβάνει. Αυτό το όνειρο έχω κι εγώ». Αυτά τα λόγια ανήκουν στον δεκαεννιάχρονο Διονύση, που ελπίζουμε να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς νέους.ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Εργασία από μαθήτρια της Δ1.
Είναι δύσκολο έως αδύνατο να προβλέψει κάποιος το μέλλον της ανθρώπινης εξέλιξης καθώς αυτή επηρεάζεται από μια σειρά παράγοντες που ξεφεύγουν της σημερινής μας αντίληψης για τα πράγματα.

Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

ΑΚΡΟΠΟΛΗ-ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ







Ο Παρθενώνας
Ναός χτισμένος προς τιμήν της Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Η εποχή της κατασκευής του συνταυτίζεται με τα φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια της Αθήνας και της πολιτικής κύρους που ακολούθησε έναντι των συμμάχων της κατά την περίοδο της αθηναϊκής ηγεμονίας. Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της αθηναϊκής πολιτείας και τον κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια, ενώ ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 433/2 π.Χ. Σύμφωνα με τις πηγές, οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν ήταν ο Ικτίνος, ο Καλλικράτης και πιθανόν ο Φειδίας, που είχε και την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου. Είναι ένας από τους λίγους ολομάρμαρους ελληνικούς ναούς και ο μόνος δωρικός με ανάγλυφες όλες του τις μετόπες. Πολλά τμήματα του γλυπτού διακόσμου, του επιστυλίου και των φατνωμάτων της οροφής έφεραν γραπτό διάκοσμο με κόκκινο, μπλε και χρυσό χρώμα. Χρησιμοποιήθηκε πεντελικό μάρμαρο, εκτός από το στυλοβάτη που κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο......
Η Ακρόπολη
Βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας. Η κορυφή του έχει σχήμα τραπεζοειδές μήκους 300 μ. και μέγιστου πλάτους 150 μ. Ο λόφος είναι απρόσιτος απ’ όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής, όπου και βρίσκεται η οχυρή είσοδος, η διακοσμημένη με τα λαμπρά Προπύλαια.
Ιστορία
Διαπιστώθηκε ότι ο λόφος ήταν κατοικημένος από την
3η χιλιετία π.Χ. Από τον 6ο αι. π.Χ. άρχισαν να χτίζονται πάνω σ’ αυτόν τα ιερά των Αθηναίων, όπως το Εκατόμπεδον κ.ά., που καταστράφηκαν κατά τους Περσικούς πολέμους.
Η ανοικοδόμηση των τειχών και των ιερών άρχισε αμέσως μετά την ήττα των Περσών, το
465 π.Χ., την εποχή δηλαδή του Περικλή. Κάτω από την επίβλεψη του Φειδία και των αρχιτεκτόνων Μνησικλή, Καλλικράτη και Καλλίμαχου χτίστηκαν και διακοσμήθηκαν ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια και ο ναός της Απτέρου Νίκης.
Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο προστέθηκαν μερικά ασήμαντα χτίσματα. Κατά τη
Βυζαντινή εποχή ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Κατά τη φραγκοκρατία έγινε καθολικός ναός, ενώ κατά την τουρκοκρατία τζαμί.
Κατά την Τουρκοκρατία η Ακρόπολη έπαθε τις περισσότερες ζημίες. Οι Τούρκοι είχαν αποθηκεύσει πυρίτιδα πάνω σ' αυτήν και έγιναν αίτιοι να καταστραφούν τα μνημεία της. Το
1645 ένας κεραυνός που έπεσε πάνω στην πυρίτιδα ανατίναξε τα Προπύλαια. Το 1687, όταν την Ακρόπολη πολιορκούσε ο Ενετός Μοροζίνης, μία από τις βόμβες έπεσε πάνω στην πυρίτιδα που ήταν αποθηκευμένη στον Παρθενώνα και κατέστρεψε το ναό.
Εκτεταμένες καταστροφές προκάλεσε ο Άγγλος λόρδος
Έλγιν λίγο πριν από την Επανάσταση του 1821. Έβαλε να ξηλώσουν τη ζωφόρο του Παρθενώνα, μετόπες, αετώματα, μία Καρυάτιδα και έναν κίονα του Ερεχθείου, τα οποία μετέφερε στην Αγγλία. Για όλα αυτά πλήρωσε 35.000 λίρες στους Τούρκους και στους Αθηναίους δώρισε ένα ρολόι, που στήθηκε στην αρχαία αγορά. Κατά την Επανάσταση του 1821 η Ακρόπολη πολιορκήθηκε διαδοχικά από Έλληνες και Τούρκους και υπέστη νέες καταστροφές. Το 1834 άρχισαν οι αρχαιολογικές εργασίες για την αποκατάσταση των μνημείων της.(Πηγή: Βικιπαίδεια)

ΝΑΥΠΛΙΟ-ΠΑΛΑΜΗΔΙ











Το Παλαμήδι είναι φρούριο στο Ναύπλιο το οποίο κατασκευάστηκε το 1687 από τους Βενετούς, ύστερα από την κατάληψη του λόφου (216 μ.) στον οποίο βρίσκεται, μετά από σφοδρή μάχη με τους Τούρκους κατά τον Βενετοτουρκικό Πόλεμο. Η ανάβαση στο Παλαμήδι γίνεται είτε μέσω αμαξιτής οδού είτε μέσω μιας σκάλας με 999 σκαλοπάτια. Το 1715, κατά την διάρκεια του τελευταίου Βενετοτουρκικού Πολέμου οι Τούρκοι το κυρίευσαν αφού ανατίναξαν τμήμα του.
Κατά την διάρκεια της
Ελληνικής Επανάστασης του 1821 οι Τούρκοι οχυρώθηκαν στο Παλαμήδι αλλά στις 30 Νοεμβρίου 1822 οι Έλληνες το κατέλαβαν έπειτα από μάχη στην οποία συμμετείχαν ο Στάικος Σταϊκόπουλος ο Μοσχονησιώτης και 300 άνδρες.
Μετά την Επανάσταση, το Παλαμήδι χρησίμευσε σαν φυλακή, στην οποία το 1833 φυλακίστηκε ο
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και αποφυλακίστηκε 11 μήνες μετά, έπειτα από χάρη του βασιλιά Όθωνα. (Πηγή: Βικιπαίδεια)

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ




Σε μια χαράδρα, το 340 π.Χ., ο αργείος αρχιτέκτονας Πολύκλειτος έκτισε, σύμφωνα με τον Παυσανία, το θέατρο της Επιδαύρου. Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο. Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών είχε χωρητικότητα 13.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Ένα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες.
Η θαυμάσια
ακουστική του, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται συντέλεσαν στη δημιουργία του φεστιβάλ Επιδαύρου, θεσμός που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Στην Επίδαυρο έχει εμφανιστεί εκτός από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς όπως ο Αλέξης Μινωτής, ο Θάνος Κωτσόπουλος, η Άννα Συνοδινού, ο Θανάσης Βέγγος κ.ά. και η διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας.
Κάθε χρόνο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ γίνονται και δυο δωρεάν παραστάσεις ειδικά για τους κατοίκους του χωριού της Επιδαύρου.
Στην Επίδαυρο έγιναν κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης και 2 εθνοσυνελεύσεις. Η πρώτη στις 20 - 12 - 1821 που διακήρυξε την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους και η δεύτερη το Μάρτιο του 1826.
(Πηγή : Βικιπαίδεια)

ΜΠΑΣΚΕΤ -ΣΤ1,ΣΤ2,Ε2







Το υπέροχο παίξιμο των κοριτσιών δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της ομάδας μπάσκετ του Μοσχάτου.Η 3η ή η 4η θέση μάς περιμένει αφού χάσαμε για έναν πόντο 23-22.



Ο αγώνας :


ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ


1ο 7'λεπτο 3 - 2


2ο 7'λεπτο 9 - 12


3ο 7'λεπτο 19 - 18


4ο 7'λεπτο 23 - 22



Τους πόντους έβαλαν οι:


ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Ε2 7


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤ2 5


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤ1 4


ΕΙΡΗΝΗ ΣΤ1 2


ΜΑΡΙΑ ΣΤ1 2


ΕΙΡΗΝΗ Ε2 2


ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ