Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Αλέξανδρος ο Μέγας


Μέγας Αλέξανδρος ή Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών, Βασιλιάς της Μακεδονίας, ηγέτης της πανελλήνιας συμμαχίας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας, Φαραώ της Αιγύπτου, κύριος της Ασίας και βόρειοδυτικής Ινδίας, και ιδρυτής της Ελληνιστικής αυτοκρατορίας. Ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς της ιστορίας, που έως την ηλικία των 33 ετών είχε κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου (4ος αιώνας π.Χ.).
Γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας το έτος 356 π.Χ.. Γονείς του ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος Β' της Μακεδονίας και η πριγκήπισσα Ολυμπιάδα της Ηπείρου. Πέθανε στην Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδωνώσορα Β' στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία 33 ετών.
Βασιλιάς της Μακεδονίας, συνέχισε το έργο του πατέρα του, του Φιλίππου Β'. Ο Φίλιππος Β' ήταν ιδιαίτερα ικανός στρατηγός, πολιτικός και διπλωμάτης, αναμορφωτής του μακεδονικού στρατού και του μακεδονικού κράτους . Ήταν συνετός σαν βασιλιάς, αλλά συχνά παρασυρόταν από βίαια και άγρια πάθη.
Ο Αλέξανδρος, ολοκλήρωσε την ενοποίηση των αυτόνομων ελληνικών πόλεων-κρατών της εποχής, και κατέκτησε σχεδόν όλο τον γνωστό τότε κόσμο (Μικρά Ασία, Περσία, Αίγυπτο κλπ), φτάνοντας στις παρυφές της Ινδίας.
Ο Αλέξανδρος σηματοδοτεί το τέλος μιας ιστορικής περιόδου και την αρχή μιας καινούριας, των Αλεξανδρινών χρόνων, που είναι περισσότερο γνωστά ως Ελληνιστική περίοδος.
Πίνακας περιεχομένων[Απόκρυψη]
1 Γέννηση και παιδικά χρόνια
2 Η πορεία του Αλεξάνδρου στην Ελλάδα
3 Εκστρατεία κατά των Περσών
4 Εκστρατεία στις ανατολικές σατραπείες
5 Εκστρατεία στην Ινδία
6 Ο δρόμος της επιστροφής
7 Χρονοδιάγραμμα
8 Πηγές για τον Αλέξανδρο
9 Ο μύθος του Αλέξανδρου
10 Ο Αλέξανδρος στην Τέχνη
11 Βιβλιογραφία
12 Εξωτερικοί σύνδεσμοι
12.1 Πρωτογενείς πηγές
12.2 Ελληνικές ιστοσελίδες
12.3 Ξενόγλωσσες ιστοσελίδες

Δεν υπάρχουν σχόλια: