Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Πανάγιος Τάφος - Το Άγιο Φως






Ο Πανάγιος Τάφος είναι το ιερότερο, το αρχαιότερο, το σπουδαιότερο, το μεγαλοπρεπέστερο και το πιο ένδοξο μνημείο της χριστιανικής πίστης. Ο Πανάγιος Τάφος βρίσκεται στο κέντρο της Ιερουσαλήμ στην παλιά πόλη. Είναι κτισμένος στο λόφο του Γολγοθά εκεί όπου σύμφωνα με τις Γραφές έγινε η Σταύρωση, η Ταφή και η Ανάσταση του Χριστού. Δυο χιλιάδες χρόνια τώρα είναι ένας τόπος λατρείας της Χριστιανοσύνης , λατρείας του υπέρτατου θαύματος , της αναστάσεως του Χριστού . Χιλιάδες προσκυνητές από όλα τα δόγματα και τις φυλές συρρέουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες να προσκυνήσουν τον Πανάγιο Τάφο. Κάθε Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα επαναλαμβάνεται το ΜΕΓΑ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ που συγκλονίζει, συγκινεί, αγαλλιάζει, σκορπίζει χαρά και πίστη σε όσους έχουν την τιμή και ευλογία να παρευρίσκονται στην ιεροτελεστία του Αγίου Φωτός.

Σε αυτόν τον ιερό Ναό κάθε Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι στις 12 ώρα γίνετε η τελετή του Αγίου Φωτός.

Πριν από την είσοδο του Πατριάρχη ο Σκευοφύλακας του Πανίερου Ναού φέρει την ακοίμητο κανδήλα, σβηστή εκείνη την ημέρα, για να αναφτεί με το Άγιο Φως.



Μετά την Λιτανεία αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Κατόπιν ο διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν σχολαστικά τον Μακαριότατο Πατριάρχη μπροστά σε όλους ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του το οποίο μπορεί να μεταδώσει φως. Μετά τον έλεγχο ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται μαζί με τον Δραγουμάνο των Αρμενίων στο Ιερό Κουβούκλιο. Όλα τα κανδήλια είναι σβηστά και τίποτα δεν είναι αναμμένο στον Ιερό Ναό αλλά και στον Πανάγιο Τάφο.

Μέσα στον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης γονατιστός κάνει αρχιερατική προσευχή διαβάζοντας και ειδικές ευχές παρακαλώντας τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό να στείλει το Άγιο Φως του ως δώρο αγιασμού για τους ανθρώπους. Οι μαρτυρίες λένε πως μέσα στην απόλυτο ησυχία κατά την ώρα που προσεύχεται ο Πατριάρχης ακούγεται ένας συριγμός και σχεδόν ταυτόχρονα γαλαζόλευκες αστραπές του Αγίου Φωτός διαπερνούν από παντού, λες και ανάβουν εκατομμύρια φωτογραφικά φλας. Μέσα στο Πανάγιο Τάφο οι πυρσοί κεριών που κρατάει προσευχόμενος ο Πατριάρχης και αυτοί ανάβουν μόνοι τους από το Άγιο Φως, ενώ το πλήθος ξεσπάει σε ζητωκραυγές και δάκρυα χαράς και πίστης τρέχουν από τα μάτια του κόσμου. Λέγετε πως Το Άγιο Φως για τα πρώτα λεπτά της ώρας που βγαίνει από τον Πανάγιο Τάφο και ο Πατριάρχης το μοιράζει στους πιστούς, δεν έχει τις ιδιότητες της γνωστής μας φωτιάς.
Οποιοσδήποτε μπορεί να αγγίζει την φλόγα 33 κεριών και να μην καίγεται! Μετά από πάροδο 33 λεπτών περίπου η φλόγα είναι κανονική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: