Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Πάσχα στην Κέρκυρα-Στάμνες




Κάθε χρόνο, ειδήσεις όλου του κόσμου προβάλουν εικόνες από το νησί της Κέρκυρας που γεμίζει από κόσμο την περίοδο του Πάσχα. Είναι μια από τις καλύτερες περιόδους γιατί τα μαγευτικά εναλλασσόμενα τοπία σε συνδυασμό με τον λαμπερό εορτασμό του Πάσχα, της “λαμπριάς”, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, την κάνει έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για ξένους και Έλληνες.



* Την Μεγάλη Δευτέρα οι Κερκυραίοι μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις εορταστικές εκδηλώσεις, ήθη και έθιμα. Είναι η ήμερα όπου τα σπιτικά φτιάχνουν “μαντολάτο”, ”κολομπίνες”(τα χριστόψωμα) και “Φογάτσα” (ένα είδος τσουρεκιού στολισμένο με ένα κόκκινο αυγό)* Την Μεγάλη Πέμπτη γίνεται η ανάγνωση των 12 ευαγγελίων στο Duomo, την Καθολική Μητρόπολη στην Πλατεία Δημαρχείου. Ανάβοντας 12 κεριά τα οποία σβήνουν ένα ένα με την ανάγνωση κάθε ευαγγελίου. Επίσης είναι η ημέρα όπου κάθε κερκυραϊκό νοικοκυριό βάφει τα κόκκινα αυγά. Όπως συνηθίζεται, μετά την λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες μένουν στις εκκλησίες προκειμένου να στολίσουν τον επιτάφιο.* Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά των επιταφίων που είναι και η πιο φαντασμαγορική της χώρας. Πάντα μετά τους επιταφίους ακολουθεί μια φιλαρμονική ορχήστρα της περιοχής ή κάποια χορωδία.



* Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στις 11:00 γίνεται η πρώτη Ανάσταση με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην πόλη της Κέρκυρας. Το χαρακτηριστικό έθιμο για αυτή την ημέρα είναι το σπάσιμο το ¨μπότηδων¨ (στάμνες) οι οποίοι είναι γεμάτη με νερό. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η δεύτερη Ανάσταση στην κεντρική πλατεία με τα βεγγαλικά να προσθέτουν φαντασμαγορικό θέαμα. Αργότερα όλοι τρώνε την γνωστή μαγειρίτσα την οποία στην Κέρκυρα την ονομάζουν «τσιλίχουρδα»Πηγή. Incorfu



Δεν υπάρχουν σχόλια: