Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Η τσιπούρα


Κολυμπάει στα βαθιά νερά και πλησιάζει τις ακτές τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο. Μπορείς να την ψαρέψεις με πεταχτάρι. Τα δολώματα που προτιμούν είναι η σαρδέλα, ο γαύρος και το μύδι. Βρίσκεται σε βυθούς με βραχάκια από Ιούνιο μέχρι αργά το φθινόπωρο.

Μέγεθος: 15-60cm, 200gr-2kg
Εποχή: Καλοκαίρι - Φθινόπωρο/ Νύχτα
ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΨΗΤΗ
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
2 τσιπούρες, 1/2 κιλού
1 φλιτζάνι τσ. ελαιόλαδο
2 μέτριες πατάτες κομμένες σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
2 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι, τριμμένο
1 κουταλιά μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε, πλύνετε και σκουπίζετε τα ψάρια. Τα αλατίζετε, τα πιπερώνετε, τα τοποθετείτε σε ένα ευρύχωρο ταψί και περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο.
Αναμιγνύετε το σκόρδο με τι μαϊντανό και το κεφαλοτύρι.
Σε ένα ταψί ρίχνετε 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Στρώνετε μέσα τις πατάτες και πασπαλίζετε με το μισό μίγμα του τυριού. Από πάνω βάζετε τα ψάρια, τα οποία πασπαλίζετε με το υπόλοιπο μίγμα.
Περιχύνετε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με ελάχιστο αλάτι και πιπέρι. Ψήνετε για 50-55 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: