Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας




Στα τέλη του έτους αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της στο κοινό η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το αναγεννημένο θαύμα του αρχαίου κόσμου και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, όπως μπορείτε να δείτε στη σχετική φωτογραφία. Με συνολική έκταση 40.000 τετρ. μέτρα, 13 ορόφους, 3.500 θέσεις για τους αναγνώστες και προσωπικό 578 ατόμων, η νέα Βιβλιοθήκη -η δημιουργία της οποίας έγινε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την UNESCO- βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία της αρχαίας, με θέα τη Μεσόγειο αλλά και τη θέση όπου κάποτε βρισκόταν ο διάσημος Φάρος της Αλεξάνδρειας.
Ο σχεδιασμός της νέας βιβλιοθήκης έχει ως στόχο να αντικατοπτρίσει τις έννοιες του ανθρώπινου πολιτισμού και του κόσμου: ένας κύκλος με κλίση προς τη θάλασσα, βυθισμένος κατά το ήμισυ σε μια τεράστια δεξαμενή νερού, ως παρομοίωση του αρχαίου αιγυπτιακού ηλιακού θεού. Το κτίσμα διασχίζει ένας εναέριος διάδρομος που συνδέει το γειτονικό πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας με την παραλιακή λεωφόρο, μπροστά στη βιβλιοθήκη. Επιπλέον, το κτίσμα περιβάλλεται από γρανιτένιο τείχος που φέρει επιγραφές όλων των ανθρώπινων πολιτισμών. Η τεράστια βιβλιοθήκη έχει στόχο να συγκεντρώσει, τουλάχιστον αρχικά, 4-8 εκατομμύρια τόμους, 50.000 χάρτες, 100.000 χειρόγραφα, 10.000 σπάνιες εκδόσεις, 100 τίτλους CD-ROM, 200.000 τεμάχια ακουστικού υλικού (κασέτες, δίσκους, CDs), 500.000 videos, καθώς και αρκετούς υπολογιστές με βάσεις δεδομένων. Το συνολικό κόστος της δημιουργίας της και του εμπλουτισμού της με υλικό υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 172 εκατ. δολάρια (περίπου 63,6 δισ. δρχ.). Επιπλέον, το συγκρότημα της βιβλιοθήκης θα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, Μουσείο Επιστημών, Πλανητάριο, Σχολή Πληροφορικής, Ινστιτούτο Καλλιγραφίας και Μουσείο.Ηδη, ενδιαφέρον για προσφορά υλικού έχουν δείξει πολλά ασιατικά κράτη, ενώ την αρχή για την Ευρώπη έχουν κάνει η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία και η Τουρκία.
Η αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας κτίστηκε το 290 π.Χ. από τον Πτολεμαίο Ι και κατά την περίοδο της άνθισής της λέγεται ότι φιλοξενούσε περισσότερα από 500.000 χειρόγραφα. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καταστράφηκε, θεωρούνται μέχρι και σήμερα αδιευκρίνιστες, καθώς αρκετοί ιστορικοί αναφέρουν ότι κάηκε την ημέρα που οι ρωμαϊκές λεγεώνες του Καίσαρα έβαλαν φωτιά στον αιγυπτιακό στόλο που βρισκόταν στο λιμάνι, το 48 π.Χ., ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι επέζησε μέχρι την επιδρομή των Αράβων στην Αίγυπτο, 600 χρόνια αργότερα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

felicitaciones por tu blog.

Leo

www.vacationsinbuenosaires.blogspot.com